BBB maakt zich grote zorgen over de staat van het onderwijs

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB maakt zich grote zorgen over de staat van het onderwijs

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB maakt zich grote zorgen over de staat van het onderwijs

Gepubliceerd op: 12-06-2024

BBB maakt zich grote zorgen over de staat van het onderwijs in Nederland. BBB-Kamerlid Claudia van Zanten wil dat effectief bewezen methodes worden ingezet in plaats van dat er telkens geld wordt uitgegeven aan nieuwe projecten waarvan het effect onbekend is. Ze roept op tot actie op verschillende gebieden.

1. Veiligheid op scholen: Ondanks rapportages dat het veiligheidsbeleid op orde is, wijst Claudia van Zanten op ernstige incidenten, zoals wapenbezit, drugshandel en prostitutie, en vraagt om een reactie van de minister op mogelijke tekortkomingen in het onderzoek van de inspectie.

2. Passend onderwijs: Er is vrijwel niets bekend over de sociale veiligheid in het gespecialiseerd onderwijs. Onbegrijpelijk, aangezien oa in 2020 hierover al de noodklok werd geluid door Mariëtte van Leeuwen, nu BBB-gedeputeerde en destijds directeur van iHub, waarbij tientallen speciale scholen zijn aangesloten. Claudia vraagt waarom hier niets mee lijkt te zijn gedaan. Ook is er een overvloed aan monitoringsinstrumenten, wat uniforme monitoring bemoeilijkt. Ze vraagt hoe dit kan worden verbeterd.

3. Lerarentekort: Het tekort aan leraren leidt tot hogere werkdruk en grotere klassen, wat ten koste gaat van de onderwijskwaliteit en leidt tot meer leerlingen in het veel duurdere gespecialiseerd onderwijs. BBB vraagt om maatregelen om het tekort verder terug te dringen, werkdruk te verlagen en wil aandacht voor ASS, ADHD, hoogbegaafdheid en gedragsstoornissen op lerarenopleidingen.

4. Basisvaardigheden: De kennis van basisvaardigheden neemt af. BBB wil weten welke ruimte scholen hebben om de aanbevelingen van de inspectie op te volgen en hoe de rekenvaardigheden in het voortgezet onderwijs kunnen worden verbeterd.

Kortom, Claudia pleit voor dringende maatregelen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, veiligheid op scholen te waarborgen, passend onderwijs beter te organiseren en het lerarentekort aan te pakken.

Bekijk hier onder haar inbreng.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 17 2024

BBB Utrecht: Afschieten van probleemwolf is enige oplossing

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van het schokkende incident van gisteren, 16 juli 2024, waarbij een kind ...

jul 16 2024

BBB-delegatie start in het Europees Parlement

De delegatie van BBB is vandaag officieel gestart in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 6 ...

jul 13 2024

BBB Zeeland: Guus Baert geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten

Tijdens de Statenvergadering 5 juli j.l. is Guus Baert officieel geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. Guus ...