Namen bekend van BBB bewindspersonen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Namen bekend van BBB bewindspersonen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Namen bekend van BBB bewindspersonen

Gepubliceerd op: 13-06-2024

Mona Keijzer en Femke Wiersma worden namens BBB ministers in het nieuwe Kabinet Schoof. Keijzer wordt minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en tevens vicepremier. Wiersma wordt minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Naast twee ministers levert BBB ook drie staatssecretarissen in dit Kabinet: Gijs Tuinman (Defensie), Jean Rummenie (Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en Eddie van Marum (Herstel Groningen). 

Partijleider en fractievoorzitter van BBB, Caroline van der Plas, is blij met de nieuwe ploeg bewindspersonen en trots dat BBB, na pas drie jaar in de Tweede Kamer te zijn, vijf bewindspersonen op belangrijke posten levert. “Het is nog nooit voorgekomen dat zo’n jonge partij zoveel bereikt in korte tijd. We kwamen in 2021 met 1 zetel in de Tweede Kamer, en nemen nu, als partij met 7 zetels in de Tweede Kamer, deel aan het Kabinet. Bovendien zijn we de grootste fractie in de Eerste Kamer (16 zetels), werden we in maart 2023 de grootste in alle provincies, zitten we in 10 van de 12 provincies in het College van Gedeputeerde Staten, nemen we deel in alle 21 besturen van de Waterschappen én leveren we 2 zetels in het Europees Parlement. Er is geen partij in de Nederlandse historie die ons dit heeft nagedaan.”

De beoogde ministers

Mona Keijzer (55) wordt namens BBB minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op het ministerie van Binnenlandse Zaken en tevens vicepremier. Sinds november 2023 is zij, namens BBB, lid van de Tweede Kamer en vice-fractievoorzitter van BBB. Zij was van oktober 2017 tot en met september 2021 namens het CDA staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet Rutte III en begon ooit als wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. 

Mona Keijzer: “Ik ben zeer vereerd dat ik de beoogd minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en vicepremier ben. De woningnood in ons land is zeer groot. Ik zie het als mijn plicht om de woningnood de komende periode de hoogste prioriteit te maken en kan niet wachten om dit namens BBB in het nieuwe kabinet te doen.”

Femke Wiersma (39) is geboren in Dokkum, heeft een vriend (Jord) en vier kinderen. Zij woont in het Friese Holwert. Wiersma wordt namens BBB minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Sinds juli 2023 is zij namens BBB Gedeputeerde in de provincie Fryslân met de portefeuilles Landbouw, Coördinatie Fries, Programma Landelijk Gebied, Sport, Gezondheid en Sociaal Beleid, Luchtvaart en Erfgoed. Tevens was zij bestuurslid van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voorzitter van de Commissie Landelijk gebied van het IPO. Femke was van 2021 tot en met 2023 senior beleidsmedewerker Landbouw bij de Tweede Kamerfractie van BBB en maakte daarvoor (2019-2021) deel uit van het partijbestuur van BBB. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was zij de nummer 2 op de kandidatenlijst en kreeg ruim 25.000 van de in totaal 104.000 stemmen. Daarvoor was zij beleidsmedewerker bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en was zij adviseur van de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu en de Stichting Team Agro NL.

Femke Wiersma: “Fantastisch dat we nu deelnemen aan dit Kabinet, wij nemen als BBB écht verantwoordelijkheid, ook als het om complexe dossiers gaat. Daar lopen wij niet voor weg.  Ik vind het een ontzettend grote eer dat deze uiterst belangrijke taak mij wordt toevertrouwd. De komende jaren ga ik mijn uiterste best doen het perspectief voor de boeren, tuinders, telers en vissers terug te brengen.”

De beoogde staatssecretarissen

Jean Rummenie (70), is geboren in Amsterdam, getrouwd en woont met zijn man in Den Haag (ZH). Rummenie wordt staatssecretaris van Visserij, Natuur en Voedselzekerheid (tevens Glastuinbouw en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA). Op de kandidatenlijst van BBB bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 stond Rummenie op de 8e plaats. Voor het voormalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hij als Landbouwraad vele internationale onderhandelingen gevoerd in landen als Mexico, Cuba, Indonesië, Maleisië, Hongarije, Argentinië en Singapore. Rummenie, die 5 talen spreekt (Nederlands, Engels Duits, Frans en Spaans) kent de weg in Brussel goed. Met zijn kennis en grote netwerk in en buiten Europa, is hij voor BBB dé geschikte kandidaat om zich in Nederland en in de EU hard te maken voor de belangen van de Nederlandse boeren,tuinders, telers en vissers. 

Rummenie: “Ik heb mijn hele leven de landbouwsector mogen dienen, wat een diamant is van Nederland. In het buitenland spreekt iedereen vol bewondering over onze agrarische sector. Ik ben zeer blij dat ik dat in deze functie weer kan gaan doen en ga in Nederland én Brussel knokken voor de belangen van onze Nederlandse boeren, tuinders, telers en vissers.”

Gijs Tuinman (44) is geboren in Heerlen, heeft een vriendin (Laura) en woont met zijn drie kinderen in Oud-Beijerland (ZH). Tuinman wordt staatssecretaris van Defensie (personeel, materieel, IT, vastgoed en bedrijfsveiligheid). Voordat Gijs namens BBB in op 6 december 2023 als Kamerlid aan de slag ging, was hij onderzoeker en docent bij het ministerie van Defensie. Hij werd in 2014, vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als luitenant-kolonel tijdens diverse missies in Afghanistan, door koning Willem-Alexander onderscheiden met de hoogste militaire onderscheiding van ons land: de Militaire Willems-Orde. In 2009 ontving hij van toenmalig koningin Beatrix al de op één na hoogste onderscheiding, de Bronzen Leeuw. Deze onderscheiding kreeg hij voor dapper optreden en excellent leiderschap tijdens een missie in 2006, waarin hij onverschrokken vocht tegen de Taliban. Met Gijs levert BBB niet alleen iemand met een enorme kennis en ervaring op het gebied van Defensie en internationale en nationale veiligheid, maar ook iemand die de organisatie van binnenuit kent en zijn sporen meer dan verdiend heeft.

  
Gijs Tuinman: “Ik zit vol energie en heb zin om aan deze nieuwe missie te beginnen. Als het aan mij ligt komt de Nederlandse militair weer op 1!” 


Eddie van Marum (56) is geboren in Groningen en woont met zijn vriend Gert in Niekerk (GR). Eddie heeft een zoon en twee bonusdochters. Van Marum wordt staatssecretaris Herstel Groningen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot op heden is Eddie Statenlid namens BBB in de Provinciale Staten van Groningen. Ook was hij kandidaat voor de Europese Verkiezingen van 6 juni 2024. In de Groningse Provinciale Staten heeft hij de portefeuilles Landbouw, Visserij, Natuur, Water, Landschap en Mijnbouwschade. Daarnaast doet hij (agrarische) contra-expertises op gebied van brand-, water-, storm- en mijnbouwschades. Ook is hij fauna-adviseur. In het verleden was Van Marum muskusrattenbestrijder, weidevogelcoördinator en had hij een kleine uitvaartonderneming gespecialiseerd in complexe verzorging van overledenen. Met zijn ervaring als Statenlid, expert in mijnbouwschade en als geboren en getogen inwoner van de provincie Groningen heeft hij de kennis en het netwerk om het dossier Herstel Groningen tot een goed einde te brengen.

Van Marum: “Ik heb van dichtbij gezien hoe beleid mensen gemangeld heeft en hoop dat ik met mijn betrokkenheid, kennis en ervaring op het mijnbouwdossier mensen in Groningen weer wat hoop, perspectief en vertrouwen terug kan brengen.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 17 2024

BBB Utrecht: Afschieten van probleemwolf is enige oplossing

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van het schokkende incident van gisteren, 16 juli 2024, waarbij een kind ...

jul 16 2024

BBB-delegatie start in het Europees Parlement

De delegatie van BBB is vandaag officieel gestart in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 6 ...

jul 13 2024

BBB Zeeland: Guus Baert geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten

Tijdens de Statenvergadering 5 juli j.l. is Guus Baert officieel geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. Guus ...