BBB verzet zich tegen megakazerne Zeewolde

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB verzet zich tegen megakazerne Zeewolde

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB verzet zich tegen megakazerne Zeewolde

Gepubliceerd op: 04-01-2023

BBB is voorstander van grote investeringen in Defensie, zowel vastgoed als personeel verdienen een snelle jaarlijkse investering van ten minste 2% van het bruto nationaal product en daar voorbij. Maar BBB zal zich verzetten tegen de plannen van Staatssecretaris Van der Maat (VVD) om een nieuwe megakazerne te plaatsen op vruchtbare landbouwgrond in Flevoland. De sociale, economische en strategische impact van de centralisatie van het defensievastgoed op de regio is voor BBB te negatief. 

Geen centralisatie, maar spreiding
Kabinet Rutte IV is met Staatssecretaris Van der Maat (VVD) begonnen aan verschillende projecten met als einddoel het centraliseren van defensievastgoed. Als kers op deze taart moet wereld’s vruchtbaarste landbouwgrond in Zeewolde plaats maken voor een megakazerne die plaats biedt aan 7.000 militairen. BBB is faliekant tegen deze nieuwbouwcultuur, en ziet geen reden om miljoenen te investeren in de bouw van een nieuwe kazerne terwijl het huidige vastgoed van Defensie aan alle kanten wordt afgestoten of in beroerde staat verkeert.

Voordat er gepraat wordt over de bouw van nieuw vastgoed dringt BBB aan op het behoud van de Johan WIllem Frisokazerne in Assen, het openen van de marinierskazerne in Vlissingen, het gebruik van Marineterrein Kattenburg in Amsterdam voor zuiver militaire doeleinden en het benutten van defensievastgoed bij voormalig vliegbasissen Deelen en De Peel en volledige bezetting van huidig defensievastgoed zoals de Kromhoutkazerne in Utrecht. In het uiterste geval is Vliegveld Lelystad een locatie met veel ongebruikte infrastructuur, waar geen vruchtbare landbouwgrond hoeft worden ingeleverd om een kazerne te bouwen. 

Dit verzekert dat Defensie een gespreide organisatie blijft. Wat BBB betreft is dat essentieel voor het behoud van een effectieve krijgsmacht. Uit veel onderzoek blijkt dat Defensie onder de Nederlandse bevolking veel draagvlak heeft, dit dankt het mede aan zijn plaats in de regio. Van Brabant tot Friesland zorgt Defensie in veel regio’s voor werkgelegenheid, bedrijvigheid en kennis. Kazernes kunnen centra zijn van culturele, sociale en educatieve activiteit en veel gemeenschappen hechten bijzonder veel waarde aan de militairen in hun midden. Bij het centraliseren van vastgoed naar Zeewolde verliest Defensie haar binding met de regio’s waar ze al eeuwen op handen wordt gedragen. Dit is slecht voor het draagvlak, maar zorgt er ook voor dat Defensie een minder aantrekkelijke werkgever wordt. 

Strategische vragen
Ook is het BBB niet duidelijk wat de strategische voordelen zijn van een megakazerne in Zeewolde. Een enorme kazerne op klei, onder zeeniveau en op een eiland klinkt niet ideaal als belangrijke steunpilaar van de Nederlandse veiligheid. De spreiding van ons defensievastgoed voorziet daarin in een strategische functie; een potentiële vijandige mogenheid zal bij het uitschakelen van een kazerne, zich nog geconfronteerd zien met een groot aantal andere eenheden. Tevens liggen veel huidige kazerne’s op de hogergelegen delen in Oost- en Zuid Nederland. 

Wereld’s vruchtbaarste grond

De Randstad projecteert regelmatig haar problemen en ambities op Flevoland: de klimaatcrisis moet Flevoland oplossen met 641 windmolens, de asielcrisis moet Flevoland oplossen door veel asielzoekers op te vangen en om de enorme vloed van dataverkeer te geleiden moest er een gigantisch datacentrum komen. Flevoland is ooit uit de Zuiderzee opgetrokken om Nederland en de wereld te voeden; op de meest vruchtbare grond op aarde verbouwen de beste boeren van de wereld aardappelen, bieten en ander voedsel. Deze grond is ons groene goud en geen speeltuin voor Haagse ambities. 

De aangewezen locatie ligt vlakbij Natura 2000 gebied Veluwerandmeren en bij de bouw zullen er flora-, fauna- en recreatiegebieden op de schop gaan. Het is onuitlegbaar dat dit kabinet dan zulke bouwambitities ontvouwt terwijl er nog steeds honderden PAS-melders dwangsommen kunnen verwachten.

  • Alexander Hendriks, BBB beleidsmedewerker Defensie in de Tweede Kamer
  • Jan Klopman, kandidaat-Statenlid voor BBB in Flevoland
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 18 2024

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

Op 16 april heeft de BBB in de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de gaswinning in ...

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...