Fruittelers kunnen eindelijk hun fruit beschermen dankzij spoedprocedure BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Fruittelers kunnen eindelijk hun fruit beschermen dankzij spoedprocedure BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Fruittelers kunnen eindelijk hun fruit beschermen dankzij spoedprocedure BBB

Gepubliceerd op: 21-03-2024

Dankzij een spoed e-mailprocedure van BBB kunnen fruittelers eindelijk beginnen met de bescherming van hun gewassen tegen o.a. schurft en de appelbloesemkever. De sector had al geruime tijd geleden een verzoek tot vrijstelling voor het gebruik van de biologische middelen Raptol en Curatio ingediend. Deze zijn nodig voor een effectieve bestrijding tegen schadelijke insecten en schadelijke schimmels.

Normaal gesproken hoort er binnen drie maanden een reactie op zo’n verzoek te zijn. De minister had aan het begin van het teeltseizoen nog steeds niet gereageerd. Pas nadat BBB de minister maande om duidelijkheid te geven aan de fruittelers, kwam de vrijstelling.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas: “Het moment om deze middelen in te zetten is nu. Hoe langer de fruittelers moeten wachten, des te catastrofaler de gevolgen voor de sector. Het fruitteelt-seizoen is reeds begonnen. Daarom heb ik de ministers Adema en Harbers gevraagd om met spoed te reageren op het verzoek en gevraagd waarom deze procedure in Nederland zo lang moet duren. Dit is schadelijk voor de sector. Kijk alleen al naar de enorme verliezen van vorig jaar”.

In een brief aan de Kamer zeggen minister Adema en Harbers dat zij het betreuren dat het besluit over de gevraagde vrijstellingen in de (biologische) teelt van appels geruime tijd op zich heeft laten wachten. De telers hebben – na druk vanuit BBB – nu de gevraagde vrijstelling gekregen.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...

apr 22 2024

‘Wet Betaalbare Huur’ vergroot woonproblematiek

De Wet Betaalbare Huur, die op 1 juli aanstaande zou moeten ingaan, gaat leiden tot onvoldoende betaalbare huurwoningen ...