Greenpeace-zaak spannend voor heel Nederland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Greenpeace-zaak spannend voor heel Nederland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Greenpeace-zaak spannend voor heel Nederland

Gepubliceerd op: 11-11-2024

Dinsdag 12 november dient de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat over de stikstofdoelen van de overheid. Greenpeace wil dat de Staat meer doet om de natuur te beschermen door de stikstofuitstoot sneller te verminderen. Deze rechtszaak is niet alleen spannend voor de landbouw, PAS-melders en álle boeren die buiten hun schuld om klem zijn komen te zitten in de regelgeving, deze rechtszaak is spannend voor heel Nederland.

“Mocht de rechter Greenpeace bij de uitspraak (die overigens pas over enkele maanden zal worden gedaan), in het gelijk stellen, dan is het mogelijk dat heel Nederland op een stikstofslot komt. Het zal ook de (water)bouw, de infrastructuur, de energietransitie en de hele economie hard treffen”, stelt fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB.

Proportionaliteit
BBB hoopt dan ook dat de rechter in de bodemprocedure, die dinsdag start, oog heeft voor de proportionaliteit van zijn of haar beslissing over een paar maanden. “Ik hoop óók dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar de gevolgen voor bijvoorbeeld de PAS-melders, die altijd hebben gedaan wat de overheid voorschreef én voor al die andere ondernemers en boerengezinnen die al jaren in onzekerheid zitten. Zij zitten al jaren klem in regelgeving waar ze zelf niets aan konden doen”, zegt Van der Plas.

Het huidige stikstofbeleid heeft de afgelopen decennia al geleid tot aanzienlijke stikstofreductie. Veel boeren en bedrijven hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in technologieën en maatregelen om de uitstoot terug te dringen. En ook de minister van LVVN is hier meteen na haar aantreden mee aan de slag gegaan.

Ook worden via stoppersregelingen vele honderden boerenbedrijven opgekocht. “Het is belangrijk om deze geboekte vooruitgang te benoemen en niet voorbij te gaan aan de inspanningen die al zijn geleverd. De uitstoot van stikstof uit de landbouw is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw al met 64 procent gedaald”, aldus Van der Plas.

Natuur
De natuur is belangrijk en bescherming ervan is noodzakelijk, maar er moet ook een balans zijn tussen ecologische doelen en economische en maatschappelijke haalbaarheid en impact. BBB vertrouwt op een afgewogen oordeel van de rechter met oog voor proportionaliteit en economische en maatschappelijke gevolgen voor Nederland.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...