DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Herstel de menselijke maat in de zorg
Gepubliceerd op: 14-11-2023
‘Ik geloof in mantelzorg, maar niet om er de gaten in de begroting mee te dekken.’ Nicki Pouw-Verweij was goed op dreef in het Grote Zorgdebat. In het Beatrixtheater in Utrecht verwoordde zij de zorgvisie waarmee BBB de verkiezingen ingaat. Een visie waarin herstel van de menselijke maat voorop staat. Een visie die concreet is, zoals blijkt uit het wetsvoorstel van PVV en BBB om het bejaardenhuis weer terug te brengen.
Die maat is tijdens opeenvolgende coalities onder de kabinetten Rutte steeds verder uit het zicht geraakt. Alles lijkt om de zorg als stelsel te draaien. Het debat in Utrecht bood onze zorgwoordvoerder opnieuw een podium voor een vurig pleidooi om patiënten en cliënten weer serieus te nemen. Een beleid dat alleen oog heeft voor bezuinigingen en verschralingen is een doodlopend spoor. Geld dat door de voordeur binnenkomt, verdwijnt door de achterdeur vanwege uitgestelde zorg en andere verborgen kosten.
Politieke verantwoordelijkheid
Een mooi voorbeeld is de botsing tussen Nicki Pouw-Verweij en Judith Thielen (VVD). De VVD-kandidaat wilde goede sier maken met de belastingbetalers die opdraaien voor de kosten. Op besliste toon wees Nicki Pouw-Verweij erop dat het de politiek is die over dat geld gaat en dat links en rechts verdeelt. Als dezelfde politiek geen verantwoordelijkheid neemt, houdt het op.
Afschaffen vinkjescultuur
Verantwoordelijkheid nemen vraagt om meer dan goed besteden van geld. Nicki Pouw-Verweij betoogde in het verkiezingsdebat dat afschaffen van regels iets is wat gewoon kan en dus ook gewoon moet gebeuren. Protocollendwang en spreadsheetterreur bestrijden, vraagt om daadkracht van de politiek en vertrouwen in de werkers in de zorg. Om werken in de zorg aantrekkelijk te houden, zijn daarom behalve goede arbeidsvoorwaarden vooral goede arbeidsomstandigheden nodig. Een goed salaris is nodig, maar zonder plezier in het werk houdt niemand het vol. Nicki Pouw-Verweij, zelf naast haar politieke werk actief als arts: ‘We moeten af van de vinkjescultuur’.
De conclusie van het Grote Zorgdebat, dat Nicki Pouw-Verweij samen met kandidaten van acht andere partijen voerde: ‘Heerlijk om een stevig, inhoudelijk debat te kunnen voeren over het belangrijkste onderwerp deze verkiezingen: onze zorg’.
Bekijk hier de inbreng van Nicki Pouw-Verweij in het Grote Zorgdebat