Ondersteuning voor MKB ontoereikend!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Ondersteuning voor MKB ontoereikend!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Ondersteuning voor MKB ontoereikend!

Gepubliceerd op: 15-10-2022

Een volstrekt belachelijke en ontoereikende regeling voor vele MKB-bedrijven die laat zien dat er bij het kabinet totaal geen realistisch beeld is van de benarde situatie van veel ondernemers.’ Zo reageert fractievoorzitter Caroline van der Plas op de door het kabinet aangekondigde regeling voor het MKB. Deze regeling betekent het einde van vele MKB-bedrijven, terwijl zij de kurk zijn waar onze economie op drijft. BBB pleit voor een meer toereikende regeling!

Met de huidige regeling krijgen MKB-ers met energie-intensieve bedrijven een maximale tegemoetkoming voor 160.000 euro voor hun hoge energiekosten. Deze tegemoetkoming geldt alleen wanneer de MKB-ers minimaal 12,5% van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

BBB vindt deze eisen veel te hoog! MKB- ers die bijvoorbeeld van 3% naar 10% stijgen krijgen dus niets. Neem als voorbeeld; Een bakker op de Veluwe wiens energie kosten zijn gestegen van 32.000 naar 100.000 euro. Dit is ‘maar’ 9,6% van de omzet en de bakker kan daardoor dus geen aanspraak maken op de regeling.

Er is een maximale ondersteuning van 160.000 euro voor MKB-ers, terwijl grotere bakkerijen die bakken voor supermarkten al voor 360.000 euro aan gas per maand zitten. De maximale EU norm voor staatssteun is 2,3 miljoen euro per bedrijf. Dat is dus niet het probleem.

Simpele oplossing
Deze regeling is onuitvoerbaar en niet slim. Het zou bedrijven aan kunnen sporen om opzettelijk energie te verspillen om maar die 12,5% te behalen. BBB heeft een simpele oplossing: vanaf een verdubbeling van energie kosten t.o.v. 2021 kom je in aanmerking voor de regeling.

Op 23 augustus pleitte fractievoorzitter Caroline van der Plas al voor compensatie voor het MKB. Nu 6 weken later is er eindelijk een regeling, maar deze is wat BBB betreft totaal ontoereikend. Deze regeling betekent het einde van vele MKB-bedrijven. MKB-ers zijn de kurk waar onze economie op drijft en deze regeling is daarom ook onacceptabel. BBB roept het kabinet op om nu in actie te komen!

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...

apr 9 2024

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in ...