Ondersteuning voor MKB ontoereikend!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Ondersteuning voor MKB ontoereikend!

Gepubliceerd op: 15-10-2022

Een volstrekt belachelijke en ontoereikende regeling voor vele MKB-bedrijven die laat zien dat er bij het kabinet totaal geen realistisch beeld is van de benarde situatie van veel ondernemers.’ Zo reageert fractievoorzitter Caroline van der Plas op de door het kabinet aangekondigde regeling voor het MKB. Deze regeling betekent het einde van vele MKB-bedrijven, terwijl zij de kurk zijn waar onze economie op drijft. BBB pleit voor een meer toereikende regeling!

Met de huidige regeling krijgen MKB-ers met energie-intensieve bedrijven een maximale tegemoetkoming voor 160.000 euro voor hun hoge energiekosten. Deze tegemoetkoming geldt alleen wanneer de MKB-ers minimaal 12,5% van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

BBB vindt deze eisen veel te hoog! MKB- ers die bijvoorbeeld van 3% naar 10% stijgen krijgen dus niets. Neem als voorbeeld; Een bakker op de Veluwe wiens energie kosten zijn gestegen van 32.000 naar 100.000 euro. Dit is ‘maar’ 9,6% van de omzet en de bakker kan daardoor dus geen aanspraak maken op de regeling.

Er is een maximale ondersteuning van 160.000 euro voor MKB-ers, terwijl grotere bakkerijen die bakken voor supermarkten al voor 360.000 euro aan gas per maand zitten. De maximale EU norm voor staatssteun is 2,3 miljoen euro per bedrijf. Dat is dus niet het probleem.

Simpele oplossing
Deze regeling is onuitvoerbaar en niet slim. Het zou bedrijven aan kunnen sporen om opzettelijk energie te verspillen om maar die 12,5% te behalen. BBB heeft een simpele oplossing: vanaf een verdubbeling van energie kosten t.o.v. 2021 kom je in aanmerking voor de regeling.

Op 23 augustus pleitte fractievoorzitter Caroline van der Plas al voor compensatie voor het MKB. Nu 6 weken later is er eindelijk een regeling, maar deze is wat BBB betreft totaal ontoereikend. Deze regeling betekent het einde van vele MKB-bedrijven. MKB-ers zijn de kurk waar onze economie op drijft en deze regeling is daarom ook onacceptabel. BBB roept het kabinet op om nu in actie te komen!

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jan 25 2023

Kom jij stage lopen bij BBB in de Tweede Kamer?

De leukste Tweede Kamerfractie van Den Haag zoekt een stagiair voor het dossier ‘Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’! Studeer ...

jan 23 2023

Nu verkrijgbaar: Gewoon Gezond Verstand

‘Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in ...

jan 18 2023

Behoud de salderingsregeling zonnepanelen!

Huishoudens met zonnepanelen kunnen op dit moment alle energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet nog wegstrepen tegen ...