Weeskinderen kunnen in huurhuis blijven! Wet aangenomen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Weeskinderen kunnen in huurhuis blijven! Wet aangenomen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Weeskinderen kunnen in huurhuis blijven! Wet aangenomen

Gepubliceerd op: 24-10-2023

Kinderen die wees worden kunnen niet meer uit het huurhuis van overleden ouders gezet worden. Het wetsvoorstel van VVD, ChristenUnie, GroenLinks en BBB is zojuist aangenomen! Deze wet regelt dat weeskinderen tot hun 28ste in het huurhuis van hun ouders kunnen blijven wonen.

Het verliezen van ouders is een traumatische gebeurtenis. Weeskinderen vormen een kwetsbare groep en zijn verdienen extra bescherming. Als daarbij ook nog eens het risico bestaat dat het weeskind dakloos dreigt te worden, is de pijn en angst niet te overzien.

Woningcorporaties konden al de keuze maken om nabestaanden het huurcontract voor onbepaalde tijd voort te laten zetten, zodat weeskinderen konden blijven wonen in hun ouderlijk huis. Maar woningcorporaties waren dit niet verplicht en er hoefde hiervoor dan ook geen toestemming gevraagd te worden bij de rechter. Om te voorkomen dat wezen op straat gezet worden en niet zelden in de daklozenopvang terechtkomen hebben VVD, GroenLinks, Christenunie en wij de handen ineengeslagen!

Caroline van der Plas vindt het jammer dat er een wettelijke regeling voor moest komen, maar is enorm blij met de kamerbrede steun. “Kinderen die wees worden mogen niet afhankelijk zijn van de genade van een woningbouwcorporatie, maar verdienen wettelijke bescherming om in het huis te blijven wonen waar ze samen met hun overleden ouder woonden. Het is jammer dat het nodig is, maar ondanks al het verdriet is het bij sommige corporaties blijkbaar noodzakelijk om menselijkheid wettelijk af te dwingen. Ik ben zeer blij met de Kamerbrede steun.”

Elk jaar worden er in Nederland gemiddeld 205 jongeren in de leeftijd van 16 en 30 jaar wees. Gemiddeld 82 van hen wonen ten tijde van het verlies van zijn of haar ouder samen met hen in een corporatiewoning. Hoewel dit een kleine aantal kinderen betreft, is de pijn en angst voor ieder van hen niet te overzien als het weeskind dakloos dreigt te worden.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 7 2023

BBB bezorgd over achterstanden verzekeringsartsen

BBB is bezorgd over de oplopende achterstanden bij de verzekeringsartsen van UWV, zoals vermeld in een recent NOS-artikel. ...

dec 6 2023

Nieuwe Kamerleden beëdigd!

Vandaag zijn onze Kamerleden officieel beëdigd! Caroline, Mona, Gijs, Henk, Lilian, Cor en Claudia kunnen zich vanaf vandaag ...

dec 5 2023

Ernstige zorgen BBB over afbouw mestderogatie

BBB is enorm bezorgd met betrekking tot de aangekondigde afbouw van de mestderogatie. Deze regeling heeft door de ...