BBB Gelderland zet streep door World Food Center Experience

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Gelderland zet streep door World Food Center Experience

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Gelderland zet streep door World Food Center Experience

Gepubliceerd op: 21-12-2023

Tijdens de statenvergadering van 20 december diende BBB Gelderland met succes een motie in om per direct een streep te zetten door de subsidie voor het World Food Center Experience (WFCE) in Ede. De subsidie van 17 miljoen is in de vorige periode toegezegd aan het project onder voorwaarden. De eerste versie werd afgewezen door de Raad van State. Het herziene plan dat nu voorligt voldoet niet aan de voorwaarden gesteld door de Provinciale Staten. De subsidie wordt nu ingetrokken waardoor de realisatie van het WFCE onwaarschijnlijk is.

Al dik tien jaar zijn de plannen voor het WFCE in de maak. Gemeente Ede kreeg de realisatie gegund en is sindsdien volop bezig om de plannen waar te maken. Toch blijkt dat er met de nieuwe plannen niet aan de voorwaarden wordt voldaan. En nog belangrijker, dat daarmee een groot deel van de doelen en toegevoegde waarde wat betreft de BBB wordt gemist. Statenlid Sanne Riphagen legt uit waar het mis gaat. “Er zijn drie grote problemen met het huidige plan dat voorligt. Het grootste probleem wat BBB betreft is dat er in alle situaties uit is gegaan van een substantiële bijdrage van het bedrijfsleven aan de Experience. Tot op heden hebben bedrijven echter geen toezeggingen gedaan en staan er geen afspraken op papier. Toch hangt een groot deel van het ondernemingsplan op deze betrokkenheid.”

Riphagen vervolgt: “Daarnaast is in het nieuwe plan een belangrijke wijziging doorgevoerd, namelijk dat de Mauritskazerne wordt gekocht door de uitbater en terug wordt gehuurd door de stichting. Een ingewikkelde constructie, maar het heeft vooral als gevolg dat de gemeente haar onderpand in de vorm van het gebouw kwijt is. Als het project wel doorgaat maar niets wordt, dan is ook het gebouw niet meer in eigen beheer.”

De BBB verbaast zich over het gemak waarmee de €17 miljoen wordt toegekend, aldus Riphagen, en veel partijen zeggen gegeven is gegeven. “De provincie moet natuurlijk een betrouwbare overheid zijn maar dat betekent ook dat je transparant moet zijn naar je inwoners. In dit geval is niet voldaan aan de voorwaarden voor de subsidie. En niet een maar meerdere voorwaarden. Dan moet je ook durven zeggen als overheid, hier hebben we niet voor getekend.” En dat het mis gaat kun je op je klompen aanvoelen. Daar komt nog bij dat de voordelen voor de omgeving in de nieuwe versie van het plan veel minder zijn. Zo wordt er met het WFCE nu maar 17 fte aan banen gecreëerd. Riphagen is blij dat de motie is aangenomen: “Nu kunnen we de resterende miljoenen steken in een BBBeter Gelderland, er liggen genoeg uitdagingen op ons te wachten.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

feb 17 2024

Bericht namens BBB-gedeputeerde Maurits von Martels

Beste mensen, Er is veel ophef ontstaan over het bericht in de Agrio-bladen: 'Melkveebedrijf in Overijssel moet naar ...

feb 16 2024

BBB presenteert een veelbelovende concept-kandidatenlijst voor Europese Verkiezingen

Eerder werd al bekendgemaakt dat Sander Smit de beoogde BBB-lijsttrekker is voor de aankomende Europese Verkiezingen. Sander Smit ...

feb 16 2024

Tweede Kamer steunt moties BBB voor Nederlandse Visserijsector

Gisteren zijn er in de Tweede Kamer 2 moties aangenomen van Gijs Tuinman voor onze Nederlandse Visserijsector. Deze ...