Coronadebat: He’n ze ut wel allemoale op de rie:ge?

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Coronadebat: He’n ze ut wel allemoale op de rie:ge?

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Coronadebat: He’n ze ut wel allemoale op de rie:ge?

Gepubliceerd op: 15-04-2021

Voorzitter en beste mensen in Nederland,

Allereerst wil ik alle burgers bedanken die ons informatie en vragen hebben gestuurd.

Ik zou hier een lang verhaal kunnen houden en de minister vele vragen kunnen stellen. Mijn voorgangers hebben die vragen eigenlijk allemaal al gesteld.

In het kort is het gewoon heel simpel. Triest. Maar simpel. De minister en de andere verantwoordelijken in deze Covid-crisis hebben er een puinhoop van gemaakt. Een Sallandse boer vroeg me: He’n ze ut wel allemoale op de rie:e?

BBB wil dat er zo snel mogelijk een langjarige visie komt op een maatschappij met virussen zoals Covid-19. Virussen met een grote maatschappelijke en economische impact. Stop met pappen en nathouden. Zorg voor duidelijkheid en perspectief.

Jaarlijks kunnen zonder problemen 6 miljoen griepprikken door huisartsen worden weggeprikt. We halen nu niet eens de helft, met een veelvoud van kosten.

Nederland heeft ruim 1.000 kilometer landsgrens. Grenswerkers zoals boeren en loonwerkers en schoolgaande kinderen uit bijvoorbeeld Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland moeten zich om de 3 dagen in Duitsland laten testen…. Dat is niet werkbaar.

Er wordt geen ontheffing verleend voor sneltesten die niet belastend zijn voor mensen zoals geurtesten. Daarom de motie: “Ontheffing voor andere dan antigeen sneltesten”.

De meest kwetsbare groepen zijn nog steeds niet gevaccineerd, zoals ernstig zieke kinderen die thuiswonen en mensen onder de 60 jaar met onderliggend lijden en hoog risico. Kerngezonde topsporters wel…

De pandemie duurt al ruim een jaar en de zorg is nog steeds niet opgeschaald, terwijl het kabinet aangeeft dat we met een structurele situatie te maken krijgen. Dan ben je nalatig of je neemt je eigen toekomstbeeld niet serieus. Kies maar….

Routekaarten naar het openstellen van de maatschappij wijzigen sneller dan de kleuren van mijn leren jasjes. Hoe kan bijvoorbeeld een horecabedrijf zo inspelen op versoepelingen en de bank overhalen om nog eens een extra krediet te verlenen?

Zorgpersoneel wordt op Prinsjesdag 2020 een bedrag van 500 euro netto beloofd en gisteren zegt de minister dat het een waar dilemma is, hoe hoog de zorgbonus moet worden. Geheugenverlies lijkt inmiddels ook besmettelijk in dit kabinet. Boter bij de vis! Geen beter applaus dan afspraken nakomen.

Oh ja, het zorgpersoneel is ook nog steeds niet gevaccineerd, terwijl zij de zieken op moeten vangen. Stop met klappen, ga vaccineren!

Sporten is gezond voor lichaam en geest, laat in ieder geval de jeugdteams van bijvoorbeeld voetbal, korfbal en hockey vanaf zaterdag weer wedstrijden spelen in de regio. Dat geeft minder risico dan massale testevenementen of Tweede Kamerleden die hier nog steeds mogen eten in het restaurant.

Er is een subsidieregeling voor betaalde evenementen bij annulering. Ze krijgen 80% vergoeding van kosten bij het niet doorgaan van een evenement vanwege coronamaatregelen. Gratis evenementen worden hiervan uitgesloten. Hoe verzin je het? Moeten ze nu 5 cent gaan vragen bij de ingang?

En als bedrijven open mogen, zorg dan voor zinvolle regels. Maximaal 30 mensen op een terras slaat natuurlijk nergens op. Er mogen dan wel 20 terrassen op 1 plein met 600 mensen, maar niet 1 terras van 100….. Wie dit verzint adviseren wij een stage in de horeca, een inbieringscursus.

Vergoed bedrijven die 100% dicht moeten ook 100% in hun kosten. Dat is eerlijk. Zij hebben er niet om gevraagd om de deuren te sluiten.

Tot slot een laatste punt over het EERST informeren van de Tweede Kamer, in plaats van “lekken” naar de pers. Het is belachelijk dat wij als Kamerleden in de Telegraaf moeten lezen wat de uitkomst is van een Catshuisoverleg.

Of uit de pers moeten lezen wat de nieuwe maatregelen zullen worden. Afgesproken is dat de Kamer eerst wordt geïnformeerd. En zeg nou niet dat dat niet kan. We hebben daar een heel mooie tool voor: die heet Whatsapp. Maak gewoon de appgroep 150 Kamerleden aan. Typ een berichtje, druk op verzend en iedereen is geïnformeerd. Het is 2021 mensen. Maak gebruik van de middelen die er zijn. Daarom de motie “Appen vóór Lekken”.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

Stempotloden

sep 15 2023

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 11 oktober

Ook al lijkt het niet zo, ook Nederlanders die in het buitenland wonen hebben te maken met de ...

sep 12 2023

Nieuw onderzoek bevestigt: Piekbelastersbeleid is zinloos!

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de concentratie van ammoniak in de lucht en het ...

sep 8 2023

Kandidatenlijst en Verkiezingsprogramma BBB

Concept-Kandidatenlijst Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas (56), mede-oprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de ...