Willem van den Elzen uit Stevensbeek sluit zich aan op kandidatenlijst BBB om platteland te redden

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Willem van den Elzen uit Stevensbeek sluit zich aan op kandidatenlijst BBB om platteland te redden

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Willem van den Elzen uit Stevensbeek sluit zich aan op kandidatenlijst BBB om platteland te redden

Gepubliceerd op: 27-12-2020

Willem van den Elzen (57) uit Stevensbeek is sinds deze week kandidaat-Kamerlid bij politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Van den Elzen staat op de 22e plaats op de kandidatenlijst en wil met zijn kandidaatstelling het geluid van de regio laten klinken in Den Haag.

BBB is de eerste plattelandspartij ooit in Nederland en is het antwoord op het ontbreken van een goede vertegenwoordiging van het platteland en plattelanders in de landelijke politiek. Op 17 maart 2021 doet de partij mee met de Tweede Kamerverkiezingen. Alle in totaal 26 kandidaten komen uit de regio’s in Nederland, in tegenstelling tot andere politieke partijen, waar vooral de grotere steden zijn vertegenwoordigd op de kandidatenlijsten.

Van den Elzen is rose-kalverhouder en heeft serieuze interesse in het Herenboeren-concept. Hij zoekt momenteel geïnteresseerden om het mee op te zetten en de kar te trekken in zijn regio, Land van Cuijk. Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die wil laten zien, dat de productie van voedsel niet per se grootschalig hoeft te zijn. Stichting Herenboeren werkt met coöperatieve boerderijen die burgers gedeeld eigenaar maken van hun eigen boerderij; consumenten die samen vraag gestuurd produceren en consumeren.

Leefbaarheid

Van den Elzen sluit zich aan bij BBB omdat deze partij zich net als hij zich grote zorgen maakt over de leefbaarheid op het platteland. “Ook in mijn omgeving zie je dat kleinere kernen leeglopen. Scholen verdwijnen, supermarkten verdwijnen, sociale voorzieningen verdwijnen. Mensen verhuizen naar plaatsen dichtbij de stad en de kleine kernen dreigen spookdorpen te worden.

Zonneparken

De Stevensbeker is ook bezorgd over het in zeer rap tempo verdwijnen van boeren op het platteland en wil met BBB ervoor zorgen dat de toekomst van agrarische sector en daarmee de leefbaarheid op het platteland behouden blijft. “Het platteland wordt door Den Haag vooral gezien als een plek waar zonneparken, industrieterreinen, distributiecentra en datacenters kunnen worden neergezet. Groen wordt ingeruild voor grijs. Ook bij mij, in Land van Cuijk, zie je de groene ruimte steeds grijzer worden. Dit is ook niet goed voor de mensen die in de stad wonen. De groene ruimte met schone lucht, rust en natuur waar stedelingen graag recreëren en in contact komen met het plattelandsleven, wordt steeds schaarser.”

Hoewel zelf kalverhouder en mogelijk Herenboer in spé, richt BBB zich volgens Van den Elzen zeker niet alleen op boeren. “We richten ons op de miljoenen mensen die in de regio’s wonen en net als wij ook vinden dat het platteland, ons cultuurlandschap, met al zijn unieke kenmerken, folklore en tradities behouden moet blijven. Een platteland met alle voorzieningen, zodat mensen er niet vertrekken, maar er naar toe trekken.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...