‘Gloeiende hekel aan buigende rug’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

‘Gloeiende hekel aan buigende rug’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

‘Gloeiende hekel aan buigende rug’

Gepubliceerd op: 05-03-2020

Jan Brok heeft zich kandidaat gesteld voor de BoerBurgerBeweging. „Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen.”

 

Jan Brok stelt zich kandidaat voor BoerBurgerBeweging

Enter – „Ik heb zo’n gloeiende hekel aan al die buigende ruggen bij CDA en VVD. En dat allemaal om dat regeerakkoord. Terwijl je er juist nu voor de boeren moet zijn.” Oud-pluimveehouder Jan Brok is boos. Zo boos dat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de BoerBurgerBeweging (BBB), terwijl hij in zijn 63-jarige leven nog nooit lid is geweest van een politieke partij.

„Ach, de kinderen vragen tegenwoordig toch wat minder tijd”, zo reageert Brok in eerste instantie laconiek als hem gevraagd wordt waarom hij zich kandidaat heeft gesteld voor de nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging. Waarna de Twent losbarst in felle kritiek op bijvoorbeeld CDA en VVD. „Als ik bij de boerenacties de CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels zie staan schuifelen, zo met de handen op de rug gebonden door dat regeerakkoord, dan word ik zo boos. Stap als CDA toch meteen uit dat kabinet Rutte. Ik heb echt een gloeiende hekel aan die buigende ruggen.” Waarbij hij meteen ook LTO betrekt. „Waar waren die vorige week woensdag in Den Haag? Geen LTO te zien. Dat vind ik bij zo’n grote boerenactie zo enorm slecht. Als LTO moet je er altijd voor jouw boeren zijn, ook daar in Den Haag.

”Brok, sinds 2017 zelfstandig adviseur voor met name de pluimveehouderij, is dan wel nooit lid van een politieke partij geweest, maar heeft wel een lang en bewogen vakbondsleven achter de rug. Samen met wijlen Wien van den Brink was hij de vorige eeuw oprichter en ook Twents regiovoorzitter van de NVV (Nederlandse Vakbond Varkenshouders), nu de POV. Ook was hij medeoprichter van de NVP (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders). Wien van den Brink is voor Brok nog steeds een grote inspirator.„Wien wist altijd precies wat hij wilde. We hoeven het niet zelf te doen, als we anderen maar kunnen dwingen om het te doen, zo zei hij vaak. Wien en de NVV hebben enorm veel bereikt, zij hebben de hele belangenbehartiging voor ons boeren veranderd.” De vorig jaar gelanceerde BoerBurgerBeweging (BBB) heeft Caroline van der Plas uit Deventer en Femke Wiersma uit Holwerd (FR) al op de lijst staan. Brok is de derde kandidaat (al wordt de plek op de lijst voor de Kamerverkiezingen volgend jaar pas later vastgesteld).

BBB verwacht minimaal twee Kamerzetels. Is het geen (verdere) versplintering als er weer een nieuwe kleine partij bij komt in de Tweede Kamer? „Dat kan volgens mij prima. Je kunt zaken agenderen, voor spreektijd en voor reuring zorgen. En je bent niet gebonden aan zo’n strak regeerakkoord. En zoals Wien dus zei: je hoeft niet alles zelf te doen, als je anderen maar dwingt om dat voor jou te doen.”Welke kiezers moeten straks op BBB gaan stemmen? „Als je naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen kijkt, dan zie je dat bijna overal de lokale partijen hebben gewonnen. Die mensen gaan dus nooit landelijk op CDA of VVD stemmen, maar wel op BBB. We mikken op het hele platteland, dus echt niet alleen op boeren.” „Soms hoor je al dat we een soort van Boerenpartij zouden zijn, maar dat is absoluut niet het geval. We zijn er voor het hele buitengebied waar boeren en burgers met elkaar moeten wonen en samenwerken. Waarbij voorop staat dat de boer altijd moet kunnen blijven werken. Dat is prioriteit nummer één. En een platteland dat verder leefbaar moet blijven, waar de supermarkt en de school moeten blijven.” De Twent weet nu nog niet of hij straks op een verkiesbare plek staat. „Ik kan ook met voorkeurstemmen gekozen worden, want ik heb na al die jaren een behoorlijk breed netwerk in de sector. Als dat gebeurt, dan ga ik er helemaal voor. Die verantwoordelijkheid zal ik zeker nemen. Al mogen dat natuurlijk ook andere goede kandidaten van BoerBurgerBeweging zijn.”

Bron: Agrio
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel

Noot: Jan Brok wordt tijdens de Algemene Ledenvergadering op 17 maart 2020 als kandidaat voor de kieslijst voorgesteld aan de leden.  Lees hier meer informatie over de Algemene Ledenvergadering.

 

 

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...

apr 22 2024

‘Wet Betaalbare Huur’ vergroot woonproblematiek

De Wet Betaalbare Huur, die op 1 juli aanstaande zou moeten ingaan, gaat leiden tot onvoldoende betaalbare huurwoningen ...