Mevrouw Ouwehand haalt wat zaken door elkaar!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Mevrouw Ouwehand haalt wat zaken door elkaar!

Gepubliceerd op: 22-05-2021

Esther Ouwehand haalde een aantal zaken door elkaar. Hier een uitleg.

(Hier linkje naar het originele bericht van Esther Ouwehand: https://bit.ly/3f8oMvC )

Ten eerste: er is per saldo geen uitbreiding van het aantal varkens omdat deze in Nederland begrensd zijn door varkensrechten.

Ten tweede gaat de eerste tranche van de Warme Sanering om geur en werden daarbij rechten opgekocht en daadwerkelijk van de markt gehaald. De Saneringsregeling is veel later ingegaan dan de Regeling Omgevingskwaliteit.

Ten derde is de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) is in 2017 ingegaan en gericht op innovatie. Een bedrijf dat hier gebruik van maakt gebruikt dus de nieuwste technieken en voldoet aan de nieuwste en dus strengste regels voor geur. Per saldo zorgt de inzet van de varkensrechten in deze regeling dus voor minder geur en minder overlast.

Dit is misschien wat lastig te begrijpen als je het totaalbeeld niet overziet. De rechten zijn opgekocht bij bedrijven met veel oudere technieken die niet voldoen aan de nieuwste eisen die worden opgelegd bij het bouwen van een (nieuwe) stal. Innovatie en nieuwbouw zorgt per saldo voor minder overlast omdat de eisen continu worden aangescherpt.

Ook als op een locatie meer varkens komen, kan dit alleen als de totale uitstoot omlaag gaat. De Algemene Rekenkamer zet nu 2 regelingen die na elkaar zijn geïntroduceerd naast elkaar. Beide regelingen staan voor een herstructurering van de sector: de een voor minder varkens, de ander voor betere stallen. Dat versterkt elkaar alleen maar.

 

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 2 2022

Alle ballen op BBB!

BBB maakt kerst 2022 onvergetelijk! Nog enkele weken en dan vieren we samen het kerstfeest. 2022 was een ...

nov 30 2022

Regio verdient meer aandacht bij OV, spoor en wegen!

Maandag 28 november was het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het MIRT gaat over ...

nov 25 2022

Geen stap verder met stikstofplannen

Kamerbrief Toekomst Landbouw Water en Bodem sturend Voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State ...