Ilona Lagas lijsttrekker Eerste Kamerfractie BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Ilona Lagas lijsttrekker Eerste Kamerfractie BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Ilona Lagas lijsttrekker Eerste Kamerfractie BBB

Gepubliceerd op: 09-02-2023

Ilona Lagas (67) uit het Overijsselse Vinkenbuurt (gemeente Ommen) is de lijsttrekker voor BBB, bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Lagas heeft ruime bestuurlijke en politieke ervaring. Zij was onder meer raadslid en wethouder in de gemeente Ommen en met haar adviesbedrijf begeleidde ze processen voor meerdere gemeenten, waterschappen en provincies. Als rasechte plattelandse weet ze als geen ander hoe belangrijk de balans is tussen burgers en boeren. “Ilona is een vrouw met de poten in de klei en eentje die de handen uit de mouwen steekt. Een niet-lullen-maar-poetsen-type. Precies wat bij BBB past”, zegt fractievoorzitter en Kamerlid voor BBB in de Tweede Kamer, Caroline van der Plas.

Ilona is haar politieke carrière begonnen in de lokale politiek, als raadslid in Nieuwleusen. Na haar verhuizing in 1995 naar Vinkenbuurt, gemeente Ommen, was ze tot maart 2020 commissielid, raadslid, wethouder en vervolgens weer raadslid. In deze gemeente was ze verantwoordelijk voor de portefeuilles ruimtelijke ordening, verkeer, milieu, centrumontwikkeling, economie, horeca en toerisme. 

Momenteel is Ilona voorzitter van de ‘culturele stichting Festival de Vecht’ die in samenwerking met provincie, gemeente en landgoederen langs het Vechtdal, een prachtig festival organiseert.

”Ik zet mijn ervaring, passie en netwerk graag in voor een sterke BBB-fractie in de Eerste Kamer en voor BBB als een toekomstbestendige partij”

Ilona is in BBB geïnteresseerd geraakt door de wijze waarop Caroline van der Plas direct vanaf de start in de Tweede Kamer opereert. Voor Ilona is lid worden nooit genoeg dus ze meldde zich al vroeg aan bij de partij als vrijwilliger om in Overijssel mee te bouwen aan het provinciale team. ”Ik zet mijn ervaring, passie en netwerk graag in voor een sterke BBB-fractie in de Eerste Kamer en voor BBB als een toekomstbestendige partij”, aldus de kersverse lijsttrekker.

De top 3 van de Eerste Kamerlijst bestaat behalve uit Lagas uit Bart Kroon uit Utrecht en voormalig Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo. BBB gaat ervan uit dat de partij met de verwachte grote winst bij de Provinciale Statenverkiezingen, 8 tot 10 zetels kan halen in de Eerste Kamer. 

In de afgelopen maanden heeft de vertrouwenscommissie Eerste Kamer van BBB zo’n vijftig sollicitanten ontvangen die zich gemeld hadden als kandidaat-lid voor de Eerste Kamer. 

Anky Griekspoor, voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft uiteindelijk een lijst van 29 kandidaten voor de Eerste Kamer aan het bestuur van BBB voorgelegd. De vertrouwenscommissie was unaniem over haar advies aan het bestuur met het aantal kandidaten en de rangorde voor de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De twee BBB-bestuursleden Elly van Wijk (nummer 6) en Wim Jaspers (nummer 12) die zich ook gemeld hebben als kandidaat hebben uiteraard geen enkele betrokkenheid gehad bij het selectieproces en het bestuursbesluit. 

De drie belangrijkste uitgangspunten die het uiteindelijke advies aan het bestuur bepaalden, waren: 

  1. BBB gaat voor een stabiele, betrouwbare fractie en wil ruimte geven aan vernieuwing en frisse ideeën in de Eerste Kamer; 
  2. De senaat moet versterkt worden met een nieuwe, deskundige, betrouwbare en stabiele BBB- fractie;
  3. Bij gelijke geschiktheid van kandidaten wordt in de rangorde gekozen voor een optimale regionale spreiding.

Erik Stegink, voorzitter van BBB, is blij met het resultaat: “Het platteland is goed vertegenwoordigd en er is een goede mix met kandidaten uit de stad. Ook de combinatie van mensen met en zonder agrarische achtergrond is mooi.”

Binnen BBB is de gedragslijn afgesproken dat er geen dubbele functies bekleed kunnen worden. Enkele kandidaten voor de Eerste Kamer staan ook op kandidatenlijsten voor Provinciale Staten- of Waterschapsverkiezingen of hebben een bestuursfunctie. Als deze kandidaten gekozen worden in de Eerste Kamer, zullen zij terugtreden uit bestuur, de Staten of Waterschappen (indien zij daar zijn gekozen).

Kandidatenlijst Eerste Kamer

De totale kandidatenlijst bevat 29 kandidaten uit heel Nederland en met een grote verscheidenheid aan beroepen, ervaring en kwaliteiten. Zie hieronder de complete lijst.

Vertrouwenscommissie Eerste Kamer

Anky Griekspoor, voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft uiteindelijk een lijst van 29 kandidaten voor de Eerste Kamer aan het bestuur van BBB voorgelegd. Hieronder vind je het vooraf vastgestelde profiel en het verslag van de vertrouwenscommissie:

Verslag vertrouwenscommissie Eerste Kamer

Profielschets kandidaten Eerste Kamer

Aanvulling op profielschets

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...