Politie verdwijnt van het platteland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Politie verdwijnt van het platteland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Politie verdwijnt van het platteland

Gepubliceerd op: 16-11-2022

Het aantal politiebureau's op het platteland is de afgelopen jaren gigantisch afgenomen, een ware plattelandscrisis.
In Oost-Nederland is zelfs meer dan de helft van de politiebureaus en posten gesloten. De BBB is in de verdeling van politiegelden over de regio gedoken.

Wat blijkt? Sinds de kabinetten Rutte zijn er keer op keer politieke keuzes gemaakt die de politiesterkte op het platteland uitkleden.
'De afname in regio Haaglanden is bijna volledig in het Groene Hart. Er zijn in Den Haag even veel politiebureaus als 10 jaar geleden.'- Aldus Caroline van der Plas.

Het BBB team heeft onderzoek gedaan om de budgetverdeling van de politie te ontrafelen. De conclusie is dat het platteland stelselmatig financieel aan het kortste eind trekt en het dus moet doen met minder geld. We hebben te maken met een steden verheerlijking terwijl en nauwelijks aandacht is voor de uitdagingen die de politie op het platteland tegenkomt.

Sinds 2011 is in Oost-Nederland 51% van de politie locaties gesloten, dat zijn 54 politiebureaus of posten weg. Ook de andere plattelandsregio’s hebben het zwaar te voortduren gehad, terwijl er in de stad Den Haag afgelopen tien jaar geen enkel politiebureau is verdwenen. Dit betekent dat een politiebureau in Noord-Nederland gemiddeld 219 vierkante kilometer moet beslaan, terwijl een politiebureau in Amsterdam gemiddeld maar 15 vierkante kilometer moet beslaan.

Bij de verdeling van politie-eenheden wordt er nu veel gekeken naar bevolkingsdichtheid, gezinnen met laag inkomen en de aanwezigheid van niet-westerse allochtonen. Dit werkt enkel averechts voor het platteland. De politie eenheden in de regio moeten enorme gebieden bestrijken met maar weinig mankracht. En doordat er veel politie naar arme wijken in de stad wordt gestuurd, betekent dit minder mensen naar de buitengebieden. met alle gevolgen vandien voor de verplaatsing van de criminaliteit naar de regio’s. Ook de verdeling van politie gebaseerd op waar niet-westerse allochtonen wonen zorgt weer voor een achterstand van het platteland, waar veel minder niet-westerse allochtonen wonen dan in de randstad.

BBB vindt dat er meer rekenschap gegeven moet worden aan de uitdagingen waar specifiek politieagenten op het platteland tegenaan lopen. Wij vragen dan ook om de oorspronkelijke 10 miljoen, die is gereserveerd om gemeenten weerbaarder te maken tegen georganiseerde misdaad, te verdubbelen naar 20 miljoen.

BBB heeft hier gelijk werk van gemaakt en een motie ingediend voor het extra beschikbaar stellen van financiële middelen, zodat de reguliere werkzaamheden van de Landelijke Eenheid niet onder druk komen te staan gedurende de herschikking en herstructurering van de Landelijke Eenheid.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 25 2024

BBB vraagt lef en politieke wil van Adema in mestcrisis

BBB vraagt vandaag in het mestdebat om lef en politieke wil van minister Adema van LNV. Nederland heeft ...

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...