Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

Gepubliceerd op: 18-04-2024

Op 16 april heeft de BBB in de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de gaswinning in Groningen per direct stop te zetten. Deze historische beslissing markeert een keerpunt in de lange strijd voor de veiligheid en het welzijn van de Groningers.

De BBB Eerste Kamer fractie heeft zich intensief ingezet om ervoor te zorgen dat de stem van de Groningers gehoord werd. Dit deden we door rechtstreeks in gesprek te gaan met de inwoners van Groningen en hun belangen centraal te stellen. De beslissing om de gaswinning definitief te beëindigen komt voort uit onze diepe overtuiging dat de veiligheid van de Groningers prioriteit moet hebben boven economische belangen.

BBB Senator Andrea van Langen-Visbeek benadrukte in haar betoog het belang van een duidelijke strategie voor de stucturele en continue beschikbaarheid van energie in Nederland. Daarom hebben we de staatssecretaris aangespoord om met concrete plannen te komen en ons regelmatig op de hoogte te houden van de voortgang.

Daarnaast heeft BBB aandacht gevraagd aan de staatssecretaris voor de gevolgen van het stopzetten van de gaswinning in Groningen voor andere gebieden, zoals de Noordzee en de kleine gasvelden elders.

Van elke euro gaat nu 0.78 cent naar het IMG (de schadebehandelaar). BBB pleit voor een eerlijke en efficiënte schadeafhandeling, waarbij de regie bij de provincie en gemeentes komt te liggen.

De BBB blijft zich inzetten voor minder regels en meer luisteren naar de behoeften van de regio’s. We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat alle Groningers én inwoners van andere regio’s zich serieus genomen voelen en kunnen rekenen op een betrouwbare overheid.

Er is nu een mijlpaal bereikt, maar onze taak is nog niet voltooid. We zullen blijven strijden voor een rechtvaardige en veilige toekomst voor Boeren, Burgers en Bedrijven in Nederland..

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mei 16 2024

BBB-geluid klinkt volop in akkoord met PVV, VVD en NSC

BBB gaat samen met PVV, VVD en NSC het nieuwe Kabinet formeren. Donderdagochtend, vroeg in de nacht, bereikten ...

mei 14 2024

Vragen over Natuurbeschermingswetvergunning Schiphol Provinciale Staten Noord-Holland

Schiphol heeft met het opkopen van ammoniakrechten 100% benutting gekregen voor het gebruik van deze rechten. Er is ...

mei 13 2024

BBB wil spoeddebat met Demissionair minister Dijkstra over instemmen pandemieverdrag

BBB heeft met verbazing kennisgenomen van het bericht van demissionair minister Dijkstra dat het kabinet, tegen de uitdrukkelijke wens van ...