DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel. Salderen blijft mogelijk
Gepubliceerd op: 14-02-2024
.
Nadat eerder de BBB-fractie in de Tweede Kamer al tegen het voorstel ‘Afbouw van de Salderingsgregeling voor kleinverbruikers’ stemde, heeft nu ook de BBB-fractie in de Eerste kamer besloten om tégen dit voorstel te stemmen.
Afgelopen dinsdag 6 februari is in de Eerste Kamer het debat gevoerd over de afbouw van de Saldering. Deze regeling bestaat inmiddels sinds 2004 en is succesvol gebleken voor huishoudens die zelf elektriciteit opwekken. Inmiddels maken zo’n 2,6 miljoen huishoudens gebruik van de Salderingsregeling. Dankzij deze regeling besparen mensen op hun energierekening, doordat zij hun zelf opgewekte energie voor eigen gebruik kunnen inzetten.
BBB Senatoren zien dit wetsvoorstel van de Minister slechts als middel om, via de energiebelasting, 717 miljoen per jaar aan inkomsten te genereren. Inkomsten die volgens Minister Jetten op ‘de grote hoop’ komen. De afbouw draagt dus niet bij aan een structurele verbetering van problemen die we momenteel ondervinden van de snelle energie-transitie, zoals de netcongestie. Hierdoor is het elektriciteitsnet instabiel en kunnen woonwijken en bedrijven niet op het net worden aangesloten. Kortom, de problemen met de energietransitie worden met dit wetsvoorstel dus niet opgelost. De vraag is dan ook, “Waarom zou de stimulering van zonnepanelen voor huishoudens worden beëindigd, terwijl er nog wel subsidie gaat naar energieleveranciers voor windmolens en zonnevelden op land?”
De toetsing van de Eerste Kamer leidde tot de volgende conclusie:
- Technische belemmering in uitvoerbaarheid door oude meters
Netbeheer Nederland geeft als schatting dat meer dan 300.000 huishoudens met zonnepanelen nog gebruik maken van een oude meter, terwijl een digitale meter verplicht is voor de wet afbouw saldering. De wet zou per 1 januari 2025 in werking treden, terwijl een groot aantal huishoudens hier nog niet klaar voor zijn. BBB, was de enige partij die dit in het debat hierover naar voren bracht.
- Betrouwbaarheid van de overheid wordt geschaad
De afbouw van de Saldering raakt huishoudens met zonnepanelen hoe dan ook, maar huishoudens met een warmtepomp die daarnaast ook nog zonnepanelen hebben, worden financieel nog meer geraakt. Burgers mogen van een overheid verwachten dat er consistent beleid wordt gevoerd. Tevens is de Energietransitie inmiddels zo complex geworden, dat maatregelen, als wetswijzigingen dan ook in samenhang genomen moeten worden.
- Een Overheid met rechtvaardig beleid
Juist nu de prijzen van zonnepanelen laag zijn, kunnen meer huishoudens met een kleine portemonnee meedoen in de energietransitie. Dit helpt ook bij de vermindering van de energie-armoede die Nederland momenteel kent. Als dit wetsvoorstel in werking treedt, zullen mensen met een kleine beurs minder snel geneigd zijn om nu nog zonnepanelen aan te schaffen. Het voorstel voor 80% terugleververgoeding van de kale stroomprijs, is onvoldoende voor een redelijke terugverdientijd.
Kortom, o.b.v. bovenstaande hebben de BBB Senatoren net als BBB in de Tweede Kamer tegen afschaffing van de Salderingsregeling gestemd, met als resultaat dat de wet is verworpen. Dit betekent dat mensen met zonnepanelen kunnen blijven doorgaan met het opwekken van stroom voor eigen gebruik. Wat BBB betreft is energie een basisbehoefte en geen luxe.