De ‘Woest Aantrekkelijke Opkoopregeling’ is beslist geen succes

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

De ‘Woest Aantrekkelijke Opkoopregeling’ is beslist geen succes

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

De ‘Woest Aantrekkelijke Opkoopregeling’ is beslist geen succes

Gepubliceerd op: 21-10-2023

Slechts 644 (!) veehouders willen opgekocht worden, waarvan 212 in Gelderland. Dit terwijl de minister voor Natuur en Stikstof circa 3000 ‘piekbelasters’ wilde opkopen, waarvan het overgrote deel (1800) in Gelderland. Het stikstofbeleid is failliet én het piekbelasterbeleid impopulair. BBB vraagt zich af of de minister bereid is haar piekbelastersbeleid nu eindelijk te pauzeren.

Met slechts 212 aanmeldingen van de 1.800 Gelderse veehouders die als ‘piekbelasters’ zijn aangemerkt, is er aanzienlijk minder interesse dan de minister voor Natuur en Stikstof zelf had verwacht. BBB vraagt zich af of de minister vindt dat zij boeren genoeg vertrouwen en perspectief heeft geboden in haar mediacommunicatie. Daarnaast vraagt BBB zich af of de minister nog steeds overweegt om dwangmiddelen zoals onteigening, die tot nu toe deel uitmaakten van haar ‘toolbox’, in te zetten, nu blijkt dat er amper aanmeldingen zijn?

Lees hier onder de Kamervragen:

Schriftelijke vragen van het lid Van der Plas (BBB) aan de minister voor Natuur en Stikstof over de woest onaantrekkelijke opkoopregeling piekbelasters:

  1. Erkent u dat het totale aantal van 644 veehouders dat opgekocht wil worden, beslist geen succesvolle slotsom is van uw mediacampagne betreffende een ‘woest aantrekkelijke’ opkoopregeling? Kunt u uitleggen of u vindt dat u boeren genoeg vertrouwen en perspectief hebt geboden in uw mediacommunicatie? 
  2. Had u gerekend op zulke lage cijfers toen u een cijfermatige inschatting maakte van 3.000 piekbelasters op te willen kopen? Zo ja en of nee, waar had u dan op gerekend?
  3. Bent u het ermee eens dat deze cijfers klaarhelder maken hoe impopulair uw piekbelastersbeleid is en brengt dit geringe gehalte van enthousiasme (en/of vertrouwen) onder veehouders om hun onderneming te koop te stellen, u op andere gedachten over uw piekbelasterbeleid? Zo nee, wat is er nodig om u dan wel van gedachten te laten veranderen?
  4. Wat betekent het voor de ruim 1.800 Gelderse veehouders die u als ‘piekbelaster’ hebt aangemerkt, dat er minder dan vijftien procent (212 veehouders) willen stoppen? 
  5. Ziet u nog altijd dwangmiddelen zoals onteigening als deel van uw ‘toolbox’? Zo ja, denkt u dat er in Nederland hier ooit draagvlak voor is geweest? 
  6. Bent u bereid uw piekbelasterbeleid nu eindelijk te pauzeren in het licht van dit reeds voorspelde, teleurstellende animo voor uw uitkoopregeling, en in het licht van het laatste beetje wetenschappelijk onderbouwing van dit beleid dat door het UvA-rapport en het NOS-onderzoek als sneeuw voor de zon is verdwenen?
  7. Kunt u deze vragen, zoals gebruikelijk, apart beantwoorden en binnen de termijn van de drie weken?
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mei 26 2024

Plan om 2,5 miljoen zonnepanelen op IJsselmeer te leggen stuit op verzet, BBB stelt Kamervragen

Het ministerie van Economische zaken en klimaat werkt aan een plan om zogenaamde zonne-atollen te plaatsen op het ...

mei 24 2024

Uitspraken BBB-kamerlid Mona Keijzer over antisemitisme zijn op cijfers en feiten gebaseerd

Vandaag werd bekend dat een groep moslims aangifte doet tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer, omdat ze in een talkshow ...

mei 23 2024

Caroline van der Plas trots op Hoofdlijnenakkoord

Gisteren heeft Caroline van der Plas namens BBB haar inbreng geleverd in het debat over het eindverslag van ...