Inbreng BBB huisvesting vergunninghouders

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Inbreng BBB huisvesting vergunninghouders

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Inbreng BBB huisvesting vergunninghouders

Gepubliceerd op: 09-12-2021

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44660″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft een schriftelijke inbreng ingediend in het Commissiedebat Binnenlandse Zaken over de opvang en huisvesting van vergunninghouders. Het gaat hier over wachttijden voor sociale woningen door onder andere een tekort aan beschikbare woningen en tegelijkertijd de woonvraag erg hoog is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft met toenemende bezorgdheid kennisgenomen van de brief van de regering m.b.t. de gezamenlijke opgave opvang en huisvesting vergunninghouders.

BBB neemt waar dat in de meeste gemeenten de wachttijden voor een sociale woning nog steeds oplopen, vaak tot 10 jaar of meer. Dit komt enerzijds door een tekort aan nieuw beschikbare woningen, anderzijds door een toenemend percentage woningen dat niet regulier beschikbaar is. De woonvraag van burgers met urgentieverklaringen, bemiddeling voor burgers of instanties met een specifieke woon- of zorgvraag die ook voorrang krijgen en vergunninghouders zorgt er voor dat het aantal vrij beschikbare woningen voor jong en oud in de praktijk nog lager uitpakt.

BBB ziet net als de regering dat de meest effectieve manier om de druk op de COA-opvang te verlichten de uitstroom van vergunninghouders naar huisvesting in gemeenten is. Dit is voor deze nieuwe Nederlandse burgers bovendien de start van een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Als vergunninghouders te lang in de opvang verblijven, belemmert dat hun integratie en participatie en zijn zij niet optimaal beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

BBB snapt de spagaat waarin de Staatssecretaris verkeert: als je veel statushouders voorrang geeft, gaat dat ten koste van lang wachtende Nederlanders omdat er te weinig huizen zijn. Dus moeten er meer huizen komen, maar dat gaat niet vanwege de door onszelf-opgelegde stikstof beperkingen.

“Dit land is langzaam aan het vastreguleren”

Volgens fractievoorzitter Caroline van der Plas zijn we dit land langzaam aan het vastreguleren. Dus blijft de enige voorlopige optie om de instroom aan de voorkant te beperken, zodat het systeem ruimte krijgt om te ademen. Is de staatssecretaris het hier mee eens? Of ziet zij andere uitwegen om uit deze vicieuze cirkel te komen?

Fractievoorzitter Caroline van der Plas vindt dat we moeten zorgen dat vergunninghouders een plek krijgen om te wonen, zodat ze kunnen werken en integreren in de samenleving. Maar dit mag niet ten koste gaan van Nederlanders die al jaren op een woning wachten. Dat is oneerlijk. Ook zij hebben dringend woningen nodig. En zij wachten al veel langer.

Volgens fractievoorzitter Caroline van der Plas zijn dan ook onorthodoxe maatregelen nodig om dit probleem aan te pakken. Maatregelen met oog voor de vergunninghouders, we zoeken ruim 14.000 plekken in 2022, maar ook met oog voor al die burgers die al jaren op een woning wachten. Een noodplan waarbij huisvesting voor vergunninghouders en draagvlak onder en huisvesting voor de reeds hier wonende Nederlanders samengaan en het uitgangspunt zijn.

Vindt de minister het ook een goed idee om flexibele huisvesting te plaatsen waarbij iedere gemeente per plek voor een vergunninghouder ook flexibele huisvesting plaatst met twee plekken voor reguliere woningzoekenden? En vindt de minister het ook een goed idee om hierbij aan die gemeenten een premie van 15.000 euro te verstrekken voor iedere gerealiseerde plek via dit systeem?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fractievoorzitter Caroline van der Plas meent dat een forse investering gewenst is en getuigd van gezond verstand om dat deze ten goede komt aan het draagvlak voor huisvesting van vergunninghouders en ook nog eens een impuls geeft aan de Nederlandse economie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][accordion_father activetabbg=”#81d742″][accordion_son title=”Wat zijn Vergunninghouders? Wat is een Inbreng Schriftelijk Overleg?” clr=”#ffffff” bgclr=”#81d742″]

Wat is een Inbreng Schriftelijk Overleg?
Een Inbreng Schriftelijk overleg is vergelijkbaar met een commissiedebat, maar dan schriftelijk (vaak is dit overleg technischer van aard, of meer voorbereidend).

Zo’n overleg wordt aangevraagd door Kamerfracties. Bijvoorbeeld als er naar aanleiding van een brief van een minister of staatssecretaris aan de Kamer nog vragen leven bij de fracties. De inbreng wordt door de verschillende Tweede Kamerfracties bij de griffier aangeleverd.

De inbrengen bestaan meestal uit vragen en/of opmerkingen. De regering reageert op de vragen die zijn gesteld. De desbetreffende griffier voegt de inbrengen van de fracties dan samen met de antwoorden van de regering.

Belangrijk om op te letten is de opbouw van een schriftelijke inbreng. De griffier wenst een standaard lay-out, zodat dit de overzichtelijkheid ten goede komt. Om het bovenstaande stuk goed leesbaar te houden, is de tekst deels aangepast.


Wat zijn vergunninghouders?
Asielzoekers die als vluchteling worden erkend, krijgen een verblijfsvergunning. Dit geeft hen een status en daarna worden zij ook wel statushouders/ vergunninghoudersgenoemd. Statushouder / vergunninghouder betekent hetzelfde. Ze zijn asielzoekers die van de IND een verblijfsvergunning hebben kregen.[/accordion_son][/accordion_father][/vc_column][/vc_row]

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 11 2024

Greenpeace-zaak spannend voor heel Nederland

Dinsdag 12 november dient de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat over de stikstofdoelen van de overheid. Greenpeace ...

nov 11 2024

Er is géén “ja maar” bij antisemitisme en Jodenhaat, nooit

“Dit is gewoon Jodenhaat. Ik ben er klaar mee om niet gewoon te benoemen wat we moeten benoemen,” ...

nov 8 2024

Niet werkzaam, maar wel duur – BBB-fractie in Waterschap Drents Overijsselse Delta wijst motie PFAS af

De BBB-fractie van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in het waterschap tegen een motie voor een actieplan tegen ...