DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Omgekomen politieagenten uit Caribisch gebied niet op Nationaal Monument, BBB stelt Kamervragen
Gepubliceerd op: 07-09-2023
Politieagenten doen een stap naar voren ten behoeve van onze veiligheid. Waar dan ook en wanneer dan ook. Soms betalen ze daarvoor de hoogste prijs. Om die politieagenten te blijven eren en herinneren, is er het nationaal monument Tuin van Bezinning in Warnsveld. Maar wat blijkt? Voor politieagenten, omgekomen in Caribisch Nederland geldt dit niet. Hun naam mag vanwege een administratieve regel niet op het monument. Aan de discriminerende en schofferende regel moet zo snel mogelijk een einde komen. Elk leven, dat verloren is gegaan, is evenveel waard. Daarom heeft BBB hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid.
Vragen van het lid Helder (BBB) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het bericht “Tot in de dood tweederangs” en de column van John van den Heuvel “Menselijkheid kost geen miljoenen euro’s.”
1. Kent u het bericht ‘Tot in den dood tweederangs en de column van John van den Heuvel “Menselijkheid kost geen miljoenen euro’s”?
2. Klopt het dat de naam van politieman Ferry Bakx, die in het Caribisch deel van het koninkrijk werd doodgeschoten, niet op het nationaal monument Tuin van Bezinning in Warnsveld is geplaatst vanwege het feit dat hij is omgekomen in het Caribisch deel van het Koninkrijk?
3. En klopt het dat dit enkel en alleen wordt verhinderd door de statuten van de Tuin van Bezinning?
4. Waarom gaan statuten boven mensenlevens, ofwel boven die van de omgekomen politieman, maar ook boven die van zijn nabestaanden en collega’s?
5. Bent u het met de BBB eens dat aan deze enorme schoffering van bovengenoemde personen per direct een einde gemaakt moet worden en zo ja bent u bereid om deze statuten, althans dit deel ervan, te (laten) schrappen dan wel aan te passen?
6. En in het verlengde daarvan, bent u bereid om de moeder van de omgekomen politieman de eerstvolgende herdenking zodanig te faciliteren dat het haar onnodig aangedane leed enigszins wordt verzacht doordat ze nu wel een witte roos bij de naam van haar omgekomen zoon bij het monument kan leggen?
7. Bent u bereid om na te gaan of er nog meer van dit soort discriminerende regels zijn die een gelijkwaardige behandeling van alle politieagenten, werkzaam in het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland, tegengaat?