DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
BBB dient klachten in bij Kiesraad: ‘Rotterdam frustreert democratisch proces’
Gepubliceerd op: 21-01-2021
“Ondanks wettelijke verplichting om steunverklaringen voor nieuwe partijen optimaal te faciliteren, werpen gemeenten obstakels op”
BBB (BoerBurgerBeweging) heeft twee klachten ingediend bij de Kiesraad tegen de gemeente Rotterdam en eist dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ingrijpt. Rotterdam frustreert het democratisch proces door mensen niet optimaal te faciliteren, als zij bij de gemeente een steunverklaring willen laten tekenen voor deelname van BBB aan de Tweede Kamerverkiezingen. “Schande”, vindt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas.
De balie bij de gemeente Rotterdam voor ondersteuningsverklaringen is slechts beperkt open: van 10.00 tot 16.00 uur. Er is ook geen avondopenstelling in Rotterdam. Voor werkende mensen is het moeilijk om tussen die tijden een afspraak te maken om de steunverklaring te laten ondertekenen. Hierover diende BBB een klacht in bij de Kiesraad. Ook roept de plattelandspartij minister Kajsa Ollongren dringend op om in te grijpen. “Wij willen dat zij gemeenten zoals Rotterdam, die het democratisch proces frustreren, per direct verplicht steunverklaarders alle mogelijke ruimte te bieden om hun verklaring te laten tekenen bij de gemeente.
Onacceptabel
Na de klacht van BBB bij de Kiesraad, beloofde de gemeente Rotterdam vanaf 25 januari de openingstijden te ‘verruimen’ naar 9.00-17.00 uur, maar ook dat is voor BBB onacceptabel. Hierover is vandaag een tweede klacht ingediend bij de Kiesraad. “Hoezo, per 25 januari? Wij eisen dat de gemeente vandáág nog maatregelen neemt om mensen die een steunverklaring willen laten tekenen, optimaal te faciliteren”, zegt Van der Plas. Dat betekent: mensen per direct op werkdagen, ook voor of na kantoortijd, die mogelijkheid te bieden. “Een balie die open is van negen tot vijf biedt geen enkele oplossing.” Er werd door Rotterdam ook nog geschermd met de avondklok, maar een opening tot 20.00 uur moet gewoon mogelijk zijn. “Mensen met een gewone werkweek moeten nu verlof opnemen om hun democratisch recht uit te oefenen. Dit soort obstakels opwerpen is in een democratie als Nederland een regelrechte schande”, meent de BBB-lijsttrekker.
Niet voorbereid
Minister Ollongren en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben gemeenten in december al opgeroepen goed voorbereid te zijn op het tekenen van steunverklaringen. Gemeenten mogen steunverklaarders ook géén blokkades opwerpen, zoals het verplichten van een afspraak of leges rekenen. ‘Het is van vitaal belang dat dit proces van steunverklaringen ophalen kan doorgaan’, zei Ollongren in december nog in de Tweede Kamer.
“Mooie woorden hoor, van de minister, maar weinig daden. Rotterdam, notabene de stad van ‘geen woorden, maar daden’ en ook sommige andere gemeenten trekken zich hier namelijk niks van aan. Er zijn gemeenten die leges wilden rekenen, terwijl dit verboden is. Er zijn gemeenten die tóch een afspraak verplichten, terwijl steunverklaarders zonder afspraak terecht moeten kunnen, er zijn gemeenten die pas na 17 februari een steunverklaring wilden afstempelen, terwijl nieuwe partijen op 1 februari de steunverklaringen bij de Kiesraad moeten inleveren. Er zijn zelfs gemeenten die helemaal niet wisten wat een steunverklaring is. Echt niet normaal. Gemeenten horen goed voorbereid te zijn. Het is niet alsof er voor het eerst in de historie van het Koninkrijk der Nederlanden verkiezingen zijn, ofzo”, aldus Van der Plas.