Een stem op BBB is altijd een gewonnen stem

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Een stem op BBB is altijd een gewonnen stem

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Een stem op BBB is altijd een gewonnen stem

Gepubliceerd op: 01-03-2021

Is een stem op BBB een verloren stem? Die vraag krijgen we wel vaker, nu de verkiezingen naderen. Heel veel mensen gaan op ons stemmen, maar sommigen twijfelen omdat we nog niet in een peiling worden genoemd. Zij denken dan automatisch dat we geen zetel halen. Wat natuurlijk niet zo is.

Vooropgesteld: Een stem op BBB is nooit een verloren stem. Een stem op BBB betekent namelijk dat je kiest voor een partij die structureel en voorgoed het platteland centraal zal stellen in het politieke beleid. En wat goed is voor het platteland, is goed voor het hele land, dus ook mensen in de stad zijn bij ons in goede handen. Een stem op BBB betekent ook dat je kiest voor gezond verstand en geen beleid gemaakt door mensen die regels boven verstand stellen. Een stem op BBB is ook een stem voor de groene ruimte. De groene ruimte die door de huidige politiek in moordend tempo wordt ingeruild voor grijs: mega-zonneparken in buitenlandse handen, mega-windparken, op land, in het IJsselmeer en op de Noordzee, enorme datacenters en distributiecentra én 1 miljoen woningen op vruchtbare landbouwgrond.

Dan iets over de peilingen

De enige echte peiling is op 17 maart 2021. Peilingen vóór de verkiezingen, klopten 4 jaar geleden ook niet. Bij peilingen vergeten sommige kranten en websites de foutmarges en stellen zich niet de vraag: “Wat zegt dit over de kiezer?” Ze roepen wat zetelaantallen en laten het daarbij. Zelfs de meest genuanceerde peilingen vertellen je niet wie de verkiezingen uiteindelijk gaat winnen. Een peiling heeft een voorspellende waarde, maar is geen voorspelling. Eigenlijk laat een peiling niet veel meer zien dan een trend.

Een peiling is een meting van de voorkeuren op een bepaald moment. Een slotpeiling zal misschien nog het dichtst bij de werkelijke verkiezingsuitslag in de buurt komen. Maar je moet beseffen dat mensen op het laatste moment nog van mening kunnen veranderen. En soms besluiten mensen pas op de verkiezingsdag op wie ze gaan stemmen. Peilingen zijn eigenlijk niets anders dan steekproeven.

In NL wordt vooral online gepeild

Mensen worden uitgenodigd of melden zichzelf aan en komen dan in een panel terecht. En uit dat panel wordt voor elke peiling een aantal mensen geselecteerd. Er zijn altijd toevalligheden en structurele afwijkingen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een steekproef toevallig wat meer VVD’ers bevat. Dan zal een peiling in het voordeel van de VVD uitvallen. Peilingen geven geen 100 procent zekerheid over de uitslag. Peilingen geven redelijk beeld, maar verrassingen zijn niet uit te sluiten. Die onvoorspelbaarheid heeft zowel te maken met het stemgedrag van zwevende kiezers als met de beperkingen van opiniepeilingen.  Bij de verkiezingen in 2012 bijvoorbeeld besliste 15 procent van de kiezers pas op de dag zelf.

Verder is een bekend probleem dat bepaalde groepen kiezers nogal eens ondervertegenwoordigd zijn in de steekproeven. Zoals het platteland dus. Kans is groot dat mensen in de stad vaker aan peilingen meedoen dan mensen op het platteland. Hoe peilingen er naast kunnen zitten, bewijzen de peilingen in 2017. PVV kreeg toen 20 zetels. Terwijl Maurice de Hond en EenVandaag allebei 24 zetels hadden voorspeld. En I&O Research had PVV op slechts 16 zetels gepeild. Daarom zeggen wij bij #BBB ook: de enige echte peiling is #17maart2021. En #BBB zou dan wel eens de dark horse kunnen zijn. Het paard waar niemand op heeft gerekend, maar die in de eindsprint de overwinning behaalt.

Een stem op BBB is dus nooit een verloren stem

Wanneer is je stem wel verloren? Wanneer je stemt op een partij die al in de Tweede Kamer zit en die alleen opkomt voor het platteland in verkiezingstijd, maar na 17 maart het platteland weer onderaan de prioriteitenlijst zet. Een verloren stem is ook de stem die je 4 jaar geleden gaf aan de partijen die je van alles hebben beloofd, maar niets van die beloftes zijn nagekomen. Dát is een verloren stem. Een stem op BBB is altijd een gewonnen stem.

 

Bronvermelding: de informatie over de peilingen komen uit een analyse van politicoloog Tom Louwerse van Scientas.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...

apr 22 2024

‘Wet Betaalbare Huur’ vergroot woonproblematiek

De Wet Betaalbare Huur, die op 1 juli aanstaande zou moeten ingaan, gaat leiden tot onvoldoende betaalbare huurwoningen ...