K

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

K

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

K

Gepubliceerd op: 29-05-2019

K

Kalf: Jong dier van een rund.

K.I.: Kunstmatige inseminatie. (zie ook ‘inseminatie’)

Kiemvrij: steriel. 

Klauwbekapper: Iemand die de klauwen van een koe verzorgt. Een soort koeienpedicure dus. Gezonde klauwen bij de koeien zijn van essentieel belang. Net als vele andere aspecten draagt klauwgezondheid bij aan dierenwelzijn en melkproductie. Naast regelmatige voetbaden, aandacht voor de ruwheid van de roosters, komen gespecialiseerde klauwbekappers de koeien verzorgen. Net als pedicures bij mensen.

Klepelen: Klepelen is het fijnmalen van ruige begroeiingen als ruw gras, waarbij het gras na het maaien blijft liggen. De vegetatie wordt klein geslagen. Omdat het natuurlijke afval composteert en achterblijft, vloeien de voedingsstoffen deels weer terug de grond in. Vlinder- en bijenverenigingen zijn tegen klepelen, omdat het ten koste zou gaan van de bodemrijkdom en dus van de bijen.

Koloniehuisvesting: Deze wijze van huisvesting is groter dan de verrijkte kooi. De oppervlakte is 900 vierkante centimeter. Hierdoor zijn er in plaats van 15 dieren per vierkante meter slechts 12,5 dieren. De dieren kunnen een kleine vorm van stofbad nemen en hebben strooisel. Het legnest is afgeschermd met een plastic flap.

Knock-down effect: de directe verdovende invloed van een chemisch bestrijdingsmiddel op een insect na contact met dit middel. 

Kolonie: verzameling van individuen (bijv. bacteriën) die dicht opeen op een bepaalde plaats enigszins geïsoleerd voorkomen en zich daar vermeerderen(kolonisatie).

Koppen (bollenteelt): Het met een kopmachine afknippen van de bloemen, zodat er meer energie naar de bol gaat en deze meer groeit. Een kopmachine is een machine met een groot rad die de bloemen naar binnen werkt waarna een messenbalk deze afknipt. De koppen zijn te klein om te verkopen, raken ook flink beschadigd en blijven daarom gewoon tussen de bedden liggen. Daar verteren ze en zorgen zo weer voor voeding voor de bodem.

Koppel: Een groep dieren dat bij elkaar hoort.

Kostprijs: De investeringen die een boer moet doen om zijn product te kunnen leveren. Bijvoorbeeld voer inkopen, of voldoen aan wettelijke regels qua stalinrichting, of het loon dat hij/zij aan een medewerker betaalt.

Kraamstal (varkenshouderij): De stal waar biggen worden geboren, zoals ook een ziekenhuis een speciale afdeling heeft waar baby’s worden geboren. Bij varkens betreft dit een afdeling waar een aantal zeugen naast elkaar liggen en waar zij, door het gebruik van een beschermende kooi om hun heen, tijdelijk beperkte bewegingsvrijheid hebben. Zij liggen niet helemaal vast, maar kunnen niet vrij rondlopen in de stal, zoals ze dat in de vier maanden hiervoor wel konden in de dragende zeugenstal. In de kooi kunnen zij rustig liggen, slapen, maar ook opstaan om te eten of te drinken. De traditionele kraamstal in de varkenshouderij is er speciaal op ingericht dat de zeugen de biggen niet kunnen doodliggen of vertrappelen. Een zeug weegt zo’n 200 kilo en een pasgeboren big 1 kilo. Een zeug merkt het dus niet als zij op haar eigen biggetjes gaat liggen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk (en liefst alle) biggen de kraamperiode overleven, is deze constructie bedacht. De boer realiseert zich dat mensen zo’n kraamhok niet echt een leuk gezicht vinden, maar om de biggen veilig te houden, is het wel nodig. In de biologische varkenshouderij wordt ook een stang gebruikt om te voorkomen dat biggen worden ‘doodgelegen’, maar de zeug heeft daar wel meer bewegingsvrijheid. Dit leidt er wel toe dat in de biologische varkenshouderij de biggensterfte door doodliggen, hoger is dan in de gangbare varkenshouderij.

Kruisresistentie: Resistentie van een organisme tegen een bepaald bestrijdingsmiddel die tevens optreedt tegen andere, meestal verwante bestrijdingsmiddelen.

Kuilgras: Gras dat in de zomer is gemaaid en is opgeslagen in de ‘kuil’ om later (in de winter) aan de koeien op stal te voeren. (zie ook ‘inkuilen’)

Kwartier: Bij de koe is de uier verdeeld in 4 delen, kwartieren genoemd. Ieder kwartier heeft een eigen speen.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mei 16 2024

BBB-geluid klinkt volop in akkoord met PVV, VVD en NSC

BBB gaat samen met PVV, VVD en NSC het nieuwe Kabinet formeren. Donderdagochtend, vroeg in de nacht, bereikten ...

mei 14 2024

Vragen over Natuurbeschermingswetvergunning Schiphol Provinciale Staten Noord-Holland

Schiphol heeft met het opkopen van ammoniakrechten 100% benutting gekregen voor het gebruik van deze rechten. Er is ...

mei 13 2024

BBB wil spoeddebat met Demissionair minister Dijkstra over instemmen pandemieverdrag

BBB heeft met verbazing kennisgenomen van het bericht van demissionair minister Dijkstra dat het kabinet, tegen de uitdrukkelijke wens van ...