V

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

V

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

V

Gepubliceerd op: 05-06-2019

V

Vaarskalf: Vrouwtjeskalf. Tot haar tweede kalf blijft ze vaars heten.

Vaccineren/enten: Vaccineren is door middel van een kleine injectie, of sprayen van entstof het dier een klein beetje besmetten waardoor ze antistoffen maken tegen bepaalde ziektes.

Vangbak: bak met dikke vloeistof voor de signalering van bladluizen in pootaardappelen

Vangplaat: gekleurde kleefplaat voor het signaleren van insecten

Vangplant: plant die wordt gebruikt om een in de natuur voorkomende parasiet of virus door blootstelling aan natuurlijke infectie in handen te krijgen, door het later uit deze plant te isoleren. 

Vatbaarheid: mate waarin de ziekteverwekker kan binnendringen en zich in de plant kan vermeerderen. 

Vector: organisme dat een parasiet of virus kan overbrengen en wel zodanig dat infectie volgt. 

Veiligheidstermijn: wettelijk verplichte termijn die minimaal aangehouden dient te worden tussen de laatste toediening van een chemisch bestrijdingsmiddel en oogst of consumptie. 

Verblijfsduur, persistentie: periode waarin de werkzame stof van een chemisch bestrijdingsmiddel in een organisme of in het milieu al of niet actief aanwezig blijft. 

Vergister: De vergister is een gasdichte, geïsoleerde, verwarmde en geroerde tank, waarin vergistingsgas wordt gevormd uit mest of ander organisch restmateriaal. Dit gas noemen we biogas.

Verleggen: Als er veel verschil is tussen de biggen van één toom, dan worden biggen verlegd, dus eigenlijk, verdeeld over de diverse moeders. Dit gebeurt om een toom uniformer te maken. Grotere biggen bij elkaar, kleinere bij elkaar. Zo hebben de kleintjes meer kans op goede start. Ook als een zeug meer biggen heeft dan spenen (14-16) worden biggetjes bij een zeug gelegd die minder biggen heeft.

Vermeerderaar (kip): Bij de vermeerderaar worden de hennen door de hanen bevrucht. De eieren die deze hennen leggen noemen we broedeieren. Deze komen niet in de winkels terecht, maar gaan naar de broederij. Daaruit komen nieuwe kuikens.

Vernevelen: het zeer fijn in de lucht boven en rondom het gewas verdelen van een onverdund of in weinig water opgelost bestrijdingsmiddel. 

Verreiker: Een verreiker is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Verreikers worden gebruikt voor agrarische, industriële en infrastructuurbouw-doeleinden.

Verrijkte kooi: Verrijkte kooien zijn de opvolger van de legbatterij en zijn alleen toegestaan als deze al voor 2008 zijn gebouwd. Hier hebben de hennen 750 cm2 per dier tot hun beschikking. Verder zijn een zitstok, een legnest en een scharrelmat aanwezig. De verrijkte kooi wordt in 2021 in Nederland verboden. De minimumnorm voor het houden van kippen, wordt dan koloniehuisvesting (zie ‘koloniehuisvesting’).

Verse koe: Koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel ‘verse koe’ of ‘nieuwmelkse koe’ genoemd.

Verspuiten: het in betrekkelijk grote druppels op of over het gewas verdelen van in veel water opgelost bestrijdingsmiddel.

Vers vlees: Vers vlees wordt als term gebruikt voor vlees dat niet is gekookt.

Verticale resistentie: fysio specifieke resistentie, resistentie berustend op genen in de waardplant die corresponderen met gen-specifieke agressiviteit van de ziekteverwekker (gen-om-gen-relatie).

Verwerpen: Als een dier ‘verwerpt’ betekent dit dat zij een miskraam krijgt in het vroegste stadium van de dracht. Verwerpen gebeurt vaak in de periode dat de eitjes van bijvoorbeeld een zeug, of een koe net bezig zijn in te nestelen. Deze periode is altijd een risicovolle periode. Als zeugen na het insemineren weer los gaan lopen in de dragende zeugenstal, kan het gebeuren dat daar rangordegevechten zijn. Dit in combinatie met gierende zwangersschapshormonen en daardoor stress, kan bij een zeug leiden tot verwerpen.

V-haag: Bij een V-haag wordt uitgegaan van 4 opgaande gesteltakken (de zwaardere hoofdtakken die om de harttak staan en de vorm van de boom bepalen) die met draden en stokken stabiel gehouden worden. Met dit systeem creëer je een betere lichtinval op je appels en peren.

Vierdagen-eis: Een eis van de Nederlandse overheid om zeugen vier dagen na inseminatie weer los te laten lopen tussen andere drachtige zeugen in de groepshuisvesting. De Nederlandse eis is een strengere regel dan in andere EU-landen. Daar is gaan geïnsemineerde zeugen namelijk pas na 28 dagen terug in de vrijloopgroep. De Nederlandse overheid vindt dat het dierenwelzijn is gebaat bij zo snel mogelijke terugplaatsing in de groep. Voor de Nederlandse varkenshouder leidt deze zogenoemde ‘4-dageneis’ wel tot een kostenverhoging van omgerekend 30 cent per big (= 0,3 cent per kilo varkensvlees), ten opzichte van zijn Europese collega’s.
Een mogelijk effect van de 4-dageneis op de productiviteit van zeugen is niet meegerekend. Het vroeg terugplaatsen van zeugen in de groep kan leiden tot stress en vechtgedrag tussen de jonge en net geïnsemineerde zeugen en de zeugen die al verder zijn in hun dracht. Deze stress leidt regelmatig tot ‘verwerpen’ (miskramen) bij de pas drachtige zeugen. Dit betekent, behalve verminderd dierenwelzijn, inkomensverlies voor de varkenshouder omdat de zeug geen biggen krijgt en opnieuw geïnsemineerd zal moeten worden. Europa stelt 28 dagen als eis omdat de zeug dan de eerste 4 weken van de zwangerschap rust kan hebben.

Viroïde: infectieus organisme dat slechts uit enkelstrengig RNA bestaat; de hoeveelheid genetische informatie is te gering om voor een eiwit te coderen. 

Virose: een door virussen veroorzaakte ziekte

Virulent: in staat ernstige ziekteverschijnselen te verwekken. 

Virulentie: hevigheid waarmee een ziekteverwekker in een gastheer ziekteverschijnselen kan veroorzaken. 

Virus: niet voor het oog zichtbare verwekker van besmettelijke ziekten, die door het ontbreken van een eigen stofwisseling slechts in staat is om in levende waardcellen tot vermeerdering te ko- men. 

Vleeskuikens: Kippen die opgroeien tot vleeskippen. Een vleeskuiken legt geen eieren. In een stal met vleeskuikens wonen zowel hanen als hennen. Dit in tegenstelling tot een leghennenhouderij. Daar leven alleen vrouwtjes. Alleen vrouwtjeskippen kunnen eieren leggen. De hanen en hennen in een vleeskuikenstal kunnen elkaar niet bevruchten, omdat zij op de slachtleeftijd nog niet vruchtbaar zijn.

Voerconversie: Voerconversie is het aantal kilo’s voer dat nodig is voor 1 kilo vleesaanzet.

Voergift: Het verstrekken, al dan niet machinaal, van voer aan vee.

Vruchtlichaarn: plaats waarin bij schimmels sporen worden gevormd. Paddenstoelen zijn hele grote vruchtlichamen.

Vruchtwisseling: Niet elk jaar op dezelfde bodem gewassen telen, maar afwisselen met andere gewassen. Zo wordt voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. 

Vulstof: bij een spuitpoeder de poedervormige verdunningsstof waarin of waarop de werkzame stof aanwezig is.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 19 2024

BBB pleit voor een belasting op daadwerkelijk genoten vermogensinkomsten

BBB-Kamerlid Henk Vermeer wijst op de risico’s van het nieuwe box 3-stelsel met betrekking tot complexiteit in de ...

apr 18 2024

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

Op 16 april heeft de BBB in de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de gaswinning in ...

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...