W

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

W

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

W

Gepubliceerd op: 05-06-2019

W

Waardplant: plant waarop een parasiet groeit en zich kan vermeerderen. 

Warmtewisselaar: Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van een vloeistof en/of gas gescheiden overbrengt naar een ander. Via de toepassing van een warmtewisselaar kan worden bespaard op ruimteverwarming door aan de lucht uit een gebouw warmte te onttrekken en daarmee de binnenstromende verse lucht te voorverwarmen. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd.

Wei (zuivel): Wei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. Wei bevat nog veel stoffen uit de melk. Dit zijn vitamines (vooral uit de B-groep), wei-eiwit, melksuiker en mineralen. Wei bevat nauwelijks vet.

Weidegang: Weidegang of ook wel beweiding is het begrip dat in Nederland gebruikt wordt voor het laten begrazen door koeien van graslanden in de melkveehouderij. Gras is het belangrijkste onderdeel van het menu van de koe.

Weidemelk: Melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag hebben buiten gelopen in de wei.

Wei (land): Een stuk grasland waar vee buiten kan lopen en/of gras kan grazen.

Werkingsschema: manier waarop een stof zijn werking uitvoert. 

Werkzame stof: dat bestanddeel van een bestrijdingsmiddel dat verantwoordelijk is voor de werking. 

Werkingsspectrum: soort en aantal schadeveroorzakers waartegen een bepaald gewasbeschermingsmiddel werkt

Werpen: Werpen wordt als vakterm gebruikt in de varkenshouderij. Een zeug bevalt niet, maar werpt. Zoals ook een hond werpt en niet bevalt.

Werpweek: Een week waarin, in de varkenshouderij, biggen geboren gaan worden.

Weken-systeem: Een weken-systeem kan in een varkenshouderij 3, 4 of 5 weken zijn. In bijvoorbeeld een 5-wekensysteem, zijn er 5 weekgroepen in 1 groep gesynchroniseerd. Hierdoor heeft een varkenshouder altijd een andere activiteit. Zo is er bijvoorbeeld een inseminatieweek (als de zeugen worden geïnsemineerd om drachtig te worden, of een werpweek. Dan is de boer de hele week druk met de verzorging van de pasgeboren biggen en de kraamzorg voor de zeugen. Voordeel van zo’n systeem is gezondheid. Alle biggen hebben dezelfde leeftijd zodat er geen eventuele ziektes van oudere biggen naar jongere kunnen gaan.

Wiersen: In lange banen leggen van het gedroogde gras. (zie ook ‘schudden’)

Wingssprayer: Een Wingssprayer is een spuitmachine voor gewasbeschermingsmiddelen die een fijne nevel direct in het gewas spuit. Hierdoor rollen er geen druppels van het blad. Daarnaast voorkomt deze methode dat druppels wegstuiven aan de achterkant van een spuitmachine. Hierdoor zijn minder middelen nodig voor hetzelfde resultaat

Wissel werking: onderlinge beïnvloeding van twee organismen in positieve zin (= synergisme) of in negatieve zin (= antagonisme). 

Woekering, proliferatie: min of meer ongeremde vermeerdering van cellen, van weefsels of van organen ten koste van omringende cellen, weefsels of organen. 

Wondparasiet: gelegenheidsparasiet die slechts in staat is om via op andere wijze ontstane wonden individuen (planten of dieren) aan te tasten.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...

apr 22 2024

‘Wet Betaalbare Huur’ vergroot woonproblematiek

De Wet Betaalbare Huur, die op 1 juli aanstaande zou moeten ingaan, gaat leiden tot onvoldoende betaalbare huurwoningen ...