DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Budel en Ter Apel: machteloos!
Gepubliceerd op: 15-11-2023
De uitblijvende oplossingen vanuit het Rijk zorgen voor machteloosheid bij inwoners en winkeliers in Ter Apel en Budel. De hoge instroom van 150 tot 200 nieuwe asielaanvragen per dag en het ontbreken van voldoende opvangplekken zorgt ervoor dat de druk op o.a. inwoners en winkeliers onverminderd hoog is.
Overheid beschermt inwoners onvoldoende
Inwoners zijn het meer dan zat dat de overlast maar voort blijft duren. De dorpen en de omgeving worden al jaren geterroriseerd door een groep kansarme asielzoekers (voornamelijk uit Noord-Afrika). Zij maken de omgeving onveilig, plegen winkeldiefstallen, onzedelijk gedrag, intimidatie naar inwoners en erfvredebreuk. Inwoners moeten 24 uur per dag alert zijn op hun spullen omdat deze anders worden gestolen. Deze groep overlastgevers is vaak onder invloed van drank of drugs waardoor ook hun handelen steeds agressiever wordt. Een deel van de inwoners is dusdanig radeloos dat zij het recht in eigen hand nemen en zich hebben georganiseerd in zogenaamde burgerwachten. Een zeer zorgelijke ontwikkeling die is veroorzaakt door een overheid die zijn eigen inwoners onvoldoende weet te beschermen.
Winkeliers ten einde raad
Winkeliers in Ter Apel geven aan dat zij de veiligheid van hun medewerkers niet meer kunnen garanderen. De winkeldiefstallen en incidenten in de winkels nemen hand over hand toe en volgens de laatste cijfers zijn deze nog nooit zo hoog geweest. En dat terwijl Ter Apel al op nummer 1 staat in de lijst “woonplaatsen in Nederland waar de meestal winkeldiefstallen worden gepleegd”. Medewerkers (vaak jonge jongens en meiden) worden geïntimideerd, uitgescholden en bespuugd. Het imago van de twee dorpen is inmiddels zo hard afgetakeld, dat inwoners elders hun inkopen doen. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de omzet van verschillende winkeliers. Zij zijn ten einde raad en hebben geen perspectief.
Hoge werkdruk
De medewerkers van COA, IND, AVIM, BOA’s en beveiligers werken onder een immens hoge werkdruk. Hun veiligheid staat continu onder druk. Incidenten op het COA-complex nemen toe en zijn ernstig van aard. We vrezen dat het moment waarop er een levensbedreigende situatie ontstaat die daadwerkelijk ernstig letsel of erger tot gevolg heeft, niet lang meer uitblijft. Het is niet de vraag of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Er is dan ook sprake van een hoog ziekteverzuim. Medewerkers worden letterlijk ziek van deze situatie.
Het wordt tijd dat het Rijk deze dorpen verlost van de asielproblematiek en over gaat tot het betalen van de geleden schade.
Politie capaciteit
Ook de politie staat ernstig onder druk. De capaciteit van de politie is niet ingericht op deze aantallen. Winkeliers krijgen het advies om vooral “preventief” te reageren op diefstallen. Dus voordat een winkeldief de kassa voorbij is de winkeldief aanspreken en verzoeken om het gestolen goed terug te leggen. Dan is er immers nog geen sprake van diefstal en hoeft er geen politie te komen en ook geen aangifte te worden gedaan. Met deze “preventieve aanpak” wordt het risico echter bij de winkelier neergelegd. Hoeveel winkeldieven laten zich rustig aanspreken om vervolgens het gestolen goed braaf terug te geven? Het aanspreken gaat gepaard met agressie en intimidatie en soms met geweld. Dit mag niet van de winkeliers en hun medewerkers worden gevraagd. Daarbij zal deze “preventieve aanpak” ook een daling laten zien in het aantal winkeldiefstallen, wat dan uiteraard zeer onterecht is.
Tijd voor maatregelen
Het wordt tijd dat het Rijk deze dorpen verlost van de asielproblematiek en over gaat tot het betalen van de geleden schade. Naast het beperken van de instroom zullen er op zeer korte termijn maatregelen genomen moeten worden. De regering richt zich op de spreidingswet om meer opvangplekken te creëren. Maar niet enkel meer opvangplekken is voldoende, er zullen meer aanmeldcentra verspreid over Nederland moeten komen, gecombineerd met de semi-gesloten proceslocaties voor kansarme asielzoekers. Zodat zij geen overlast meer kunnen veroorzaken.
Winkeliers moeten hun inkomstenderving vergoed kunnen krijgen, zodat een aantal belangrijke winkels van de ondergang kunnen worden gered. Alleen op deze wijze krijgen de inwoners van Budel en Ter Apel hun dorpen terug.
Herma Hemmen, Ter Apel
Kandidaat Kamerlid BBB, #17