Naam omgekomen agent Ferry Bakx krijgt toch plek op monument na Kamervragen BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Naam omgekomen agent Ferry Bakx krijgt toch plek op monument na Kamervragen BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Naam omgekomen agent Ferry Bakx krijgt toch plek op monument na Kamervragen BBB

Gepubliceerd op: 24-10-2023

Sinds 2006 worden politieagenten die tijdens hun werk zijn overomgekomen geëerd in de Tuin van Bezinning. Deze Tuin bevindt zich achter Huis ‘t Velde in Warnsveld (gemeente Zutphen) en is een nationaal monument., waar familieleden hen in alle rust kunnen herdenken. Ieder jaar vindt er in Warnsveld een herdenkingsceremonie plaats. Tijdens deze ceremonie komen hooggeplaatste functionarissen, de minister van Justitie en Veiligheid, politieagenten en familieleden van overleden politiemensen samen.

Toch staat niet iedere omgekomen politieagent vermeld op het monument. Zeer pijnlijk is de situatie van de in 2016 omgekomen agent Ferry Bakx. Zijn naam is niet vermeld op het monument tot groot verdriet van veel nabestaanden en collega’s, die zich er daar al jaren hard voor maakten. Zijn moeder en oud-collega’s kunnen hem dus niet op deze wijze eren, ondanks dat ze toch jaarlijks de herdenkingsdienst bijwonen. En de reden is ronduit stuitend. Ferry Bakx is omgekomen op Bonaire, ofwel in het Caribisch deel van Nederland. Op het nationaal monument worden alleen de namen vermeld van agenten die deel uitmaken van de Nederlandse Nationale Politie en niet de agenten die onderdeel zijn van het Korps Politie Caribisch Nederland. 

Volgens de minister is dit niet discriminerend en wil de korpschef de indruk wekken dat hij zelf over zijn hart heeft gestreken en het initiatief heeft genomen door met een beroep op de hardheidsclausule (!) ervoor te zorgen dat de naam van Ferry Bakx vermeld zal worden op het monument. Deze zogenoemde “hardheidsclausule” in de statuten is bedoeld om een uitzondering te kunnen maken.

Het was echter een column van John van den Heuvel en het waren schriftelijke kamervragen van Lilian Helder namens BBB op basis waarvan de korpschef zijn beslissing heeft herzien, waardoor de naam van Ferry Bakx in 2024 wordt toegevoegd aan het monument bij de herdenking in dat jaar.

Dat laatste is mooi, maar het onderscheid tussen agenten in dienst bij de Nationale Politie en agenten werkzaam in het Korps Politie Carbisch Nederland is daarmee niet verdwenen. En dat moet volgens BBB wel gebeuren. Een agent die in diensttijd is omgekomen, in welk deel van ons Koninkrijk dan ook, wordt geëerd, punt. Het kan niet zo zijn dat agenten omgekomen in Nederland op een nationaal monument worden vermeld en agenten omgekomen in Caribisch Nederland het moeten doen met een bloemetje bij het lokale politiebureau. Het laatste woord is hier dan ook nog niet over gezegd.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 7 2023

BBB bezorgd over achterstanden verzekeringsartsen

BBB is bezorgd over de oplopende achterstanden bij de verzekeringsartsen van UWV, zoals vermeld in een recent NOS-artikel. ...

dec 6 2023

Nieuwe Kamerleden beëdigd!

Vandaag zijn onze Kamerleden officieel beëdigd! Caroline, Mona, Gijs, Henk, Lilian, Cor en Claudia kunnen zich vanaf vandaag ...

dec 5 2023

Ernstige zorgen BBB over afbouw mestderogatie

BBB is enorm bezorgd met betrekking tot de aangekondigde afbouw van de mestderogatie. Deze regeling heeft door de ...