Gevecht om de ruimte vergt langjarig plattelandsbeleid

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gevecht om de ruimte vergt langjarig plattelandsbeleid

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gevecht om de ruimte vergt langjarig plattelandsbeleid

Gepubliceerd op: 19-02-2021

Nederland heeft een langjarig plattelandsbeleid nodig. Een beleid dat tot stand komt met inspraak én met instemming van burgers en sectoren als land- en tuinbouw, luchtvaart, industrie, bouw en natuur- en maatschappelijke organisaties.

“We zitten in Nederland in een enorm gevecht om de ruimte. Het platteland wordt nu opgeofferd en groen wordt in moordend tempo ingeruild voor grijs. Datacenters, distributiecentra, en blokkendozen schieten als paddenstoelen uit de grond. Over 20-30 jaar vragen onze (klein)kinderen zich af wat wij met ons groene platteland hebben gedaan”, stelt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas.

Nederland moet volgens BBB met een langjarig beleid gaan vastleggen wie welke ruimte krijgt. “Dat kunnen we niet overlaten aan elke vier jaar een nieuwe Tweede Kamer en een nieuw Kabinet”, stelt Van der Plas. “Door elke 4 jaar nieuw beleid over het land uit te storten, weten burgers en ondernemers niet waar ze aan toe zijn.”

Ondernemers kunnen niet ondernemen bij de waan van de dag van de overheid, zij hebben een toekomstperspectief nodig. Maar ook plattelanders die geen boer zijn, moeten weten wat de plannen zijn met hun groene ruimte de komende jaren. Zij moeten daarover kunnen meepraten en meebeslissen, vindt BBB. In het verkiezingsprogramma is een langjarig plattelandsbeleid dan ook een van de belangrijkste punten.

Veestapel

De veestapel verkleinen om stikstofuitstoot te reduceren, is niet de oplossing voor alles, stelde Caroline van der Plas deze week in een interview met Nieuwe Oogst. “Er zijn partijen die dat blijven noemen als dé oplossing. Een emissie-loze veehouderij moet geen doel op zich zijn, vindt de BBB-lijsttrekker. “Leven betekent per definitie uitstoot. Iedereen die consumeert is verantwoordelijk voor uitstoot. Als consumenten moeten we kijken hoe we ons algemene consumptiegedrag kunnen matigen. Voedselconsumptie is daarvan slechts een klein onderdeel.” Van der Plas doelt meer op het kopen van onnodige prullaria uit China, of citytrips met het vliegtuig. “We hoeven niet drie keer per jaar op vakantie, of op vrijdagavond voor een tientje naar Barcelona te vliegen en zaterdag weer terug. Om uitstoot te reduceren kunnen we op die vlakken wel een tandje minder. De veehouderij kan een rol spelen om vlees, eieren en zuivel nog duurzamer te produceren door innovatieve systemen die uitstoot nog verder reduceren. Daar moet het Rijk geld in steken. Dat levert veel meer winst op dan een knip zetten in de veestapel.”

Bekijk hieronder het hele interview met Caroline:

of gebruik deze link: https://www.youtube.com/embed/0qezhQ87RwI?feature=oembed

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...